България няма да участва на Евровизия, тръгна петиция срещу решението на БНТ (Обзор)

Формацията Equinox представяше България на Евровизия тази година.  СНИМКА: РОЙТЕРС

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината”

След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

“Не се отказваме завинаги, но ще пропуснем една година. Причините са две - от една страна, искаме да направим съвсем ясен и открит регламента за избор на българска песен. Втората е, че в момента БНТ има други приоритети, за които ползва бюджета си”, каза генералният директор на БНТ Константин Каменаров пред “24 часа”.

По думите му ръководството на телевизията обмисля и създаването на конкурс за българска песен, какъвто навремето беше “Мелодия на годината”.

На много зрители вероятно ще им хареса повече, както и на младите, които имат своите тийнидоли сред съвременните певци, смята Каменаров.

Евровизия се организира от Европейския съюз за радио и телевизия, като всяка държава излъчва свой представител през обществената си телевизия.

През последните 2 години БНТ организира българското представяне на Евровизия с подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. “Независимо от това разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включването в събитията от програмата на конкурса значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи”, обясниха оттам. Междувременно българският сайт за Евровизия пусна петиция срещу решението на БНТ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене