Лолова, Христо Фотев, Наум Шопов, Петър Слабаков пред обектива на Ани Петрова

Татяна Лолова и Георги Калоянчев

Изложбата в Бургас продължада до края на седмицата

В Експо център "Флора" - Бургас, е открита фотоизложба, събрала на едно място именити български творци. Черно-белите снимки, запечатали обичани родни артисти, поети, писатели, музиканти и художници са дело на Ани Петрова. С тях я среща творческият й път - 20 години е фоторепортер.

Премиерно са показани избрани 37 фотоса, събрали родния арт елит. От тях, надничат имена като вечно усмихнатата актриса Татяна Лолова, популярни и обичани бургазлии като Георги Калоянчев, Христо Фотев, Георги Баев и много други любимци, оставили следите си в българската културна история.

Изложбата на Ани Петрова ще очаква своите посетители всеки ден до 21 октомври включително.

За Ани Петрова всичко започва с рисуването. Като малка, изобразява себе си на белия лист. Още тогава, обича да работи с образи. След като завършва гимназия, среща своя приятелка завършила фотография. Въпреки, че дотогава не е хващала фотоапарат, Ани решава, че това е и нейното призвание. Започва работа като фотограф на свободна практика.

Днес, е част от екипа на БНР (където също снима и така дава лица на гласовете на Националното радио – но това е една друга история). Смята, че не си пазим историята - и има популярни личности от близкото минало, за които фотографски архив буквално липсва. Зад гърба си има многобройни участия в общи изложби - и немалко самостоятелни такива. През 2011г. Ани е отличена с наградата за фотожурналистика "Черноризец Храбър". Част е от управителния съвет на Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ). Смята, че хората и организациите, които подкрепят изкуството са важни и ценни. В този смисъл, не пести суперлативи за организатора на Порт Прим Арт Фест 2018.

Обича да снима лица, емоции, хората на изкуството. Не снима сватби, защото не знае дали "спойката" ще се получи. Докато работи, говори с хората. Предразполага ги и скъсява дистанцията, отпуска ги. Като репортер и се е случвало да има само пет минути, за да улови идеален кадър. Казва, че много лесно се работи с актьори - защото знаят как да позират и да се държат пред обектива. "Днес попаднах на едни снимки, които много си обичам - на Наум Шопов от "Театър зад канала". Той е такава вселена, че смятам, че ще е лошо, ако не му направиш хубави кадри. По повод интервю на Мартин Карбовски, имах възможността да снимам и Петър Слабаков през 2005г в къщата му в село Бериево. Това са срещи, които много зареждат" - разказва Ани. С голямо удоволствие снима и концерти. Сред любимите и сцени за изява е джаз фестивалът в Банско, който снима през последните 6 години. "Чудесно е, когато има концертни и събития, на които можеш да снимаш през цялото време, а не само през първите десет минути. Това дава възможност да уловиш страхотни кадри и емоции“ – споделя тя.

Очаква с фотографско нетърпение и Лени Кравиц. Има си мнение и позиция за всичко и я споделя прямо и ясно. Не прави компромиси със себе си, а е човек, който има ясна представа кой е и какво иска. Разговаря - и се смее - със същата лекота, с която натиска спусъка на фотоапарата, за да запечата поредния ценен кадър. Хората на изкуството не допускат лесно външни субекти в своя свят - но за Ани, правят изключение. Може би, защото тя е една от тях.

Ицхак Финци
Ицхак Финци
Александър Морфов
Александър Морфов
Наум Шопов
Наум Шопов
Художникът Георги Баев - Ани слага акцент на видни бургазлии.
Художникът Георги Баев - Ани слага акцент на видни бургазлии.
Рангел Вълчанов
Рангел Вълчанов
Поетът Христо Фотев
Поетът Христо Фотев
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене