Жената, която обожава Ромен Гари преди всички, в “Обещанието на зората”

"Ще бъдеш герой, ще бъдеш генерал, Габриеле д'Анунцио, посланик на Франция - всички тези гамени не знаят още кой си ти!”

Почти всяка майка мечтае нейното дете да стане велик човек, но Мина Овчинская е категорична, че синът й ще бъде такъв и дори повече. А той... не я разочарова и става един от най-големите френски писатели с най-чувственото творчество. Става Ромен Гари. И не само, защото за създателя на светове у него няма граници и той прескача ограниченията на името и на личната суета, за да тества величието на таланта си и по-важното - да бъде когото си поиска. И той е Емил Ажар, Фоско Синибалди и Шатан Богат.

“Истината? Каква истина? Истината може би е, че аз не съществувам” - казва Гари, който определено заема значимо място в световната литература. А щеше ли, ако Мина не бе сигурна в това?!

Изключителната роля на майката на литературната легенда се разкрива в биографичната драма “Обещанието на зората” на режисьора Ерик Барбие. Лентата е част от програмата на кино-литературния фестивал Cinelibri, който вече тече под мотото “Любов между редовете”.

Филмът е базиран на едноименната автобиографична книга на Ромен Гари, която излиза преди повече от половин век. Сценарият е дело отново на Ерик Барбие и Мари Ейнар, които черпят вдъхновение от труда на единствения французин с невъзможните за притежание две награди “Гонкур”, разказал сам за живота си 21 години преди сам да го отнеме с един куршум. Гари има един неуспешен опит за самоубийство с барбитурати през 1979 г. - същата година, в която втората му съпруга и вечна любима Джийн Сибърг е открита на задната седалка в колата си без дъх след коктейл от алкохол и приспивателни. 15 месеца по-късно писателят не оставя шанс на смъртта да го подмине, като се застрелва в устата.

Естествено, оставя писмо след себе си, в което пише: “Нищо общо с Джийн Сибърг. Почитателите на разбитите сърца да ги търсят някъде другаде... Добре се позабавлявах. Благодаря и сбогом!”

Така на 2 декември 1980 г. си отива Ромен Гари, който се ражда като Роман Коцев на 8 май 1914 г. във Вилнюс, Литва. Баща му изоставя него и майка му още в ранното му детство и така бившата актриса с не особено успешна кариера се фокусира изцяло върху своя син и го натоварва с огромните си надежди, копнежи, но и безкрайна любов.

В “Обещанието на зората” в ролята на писателя влиза Пиер Нине, изиграл Ив Сен Лоран в едноименната биографична лента за дизайнера от 2014 г. В образа на неговата майка е Шарлот Генсбург, чието изпълнение като Мина й спечели номинации за “Сезар” и за награда “Люмиер” за най-добра актриса.

Пред камерата се изявяват още Дидие Бурдон, Жан-Пиер Дарусен, Катрин Маккормак и др.

Отсъствието на баща ни най-малко не тревожи твореца с несравнимо чувство за хумор, който е обожаван от своята майка. По-късно Гари дори шеговито разказва, че истинският му родител е легендарният руски актьор от периода на нямото кино Иван Мозжухин. В детството си Роман и майка му успяват да избягат от Полша във Франция и по-конкретно в Ница, където Мина започва да управлява малък семеен пансион. Тя държи синът й да има добро образование и стриктно търси у него това, което ще му осигури величие - рисуване, музика и дори математика въпреки двойката. Майката знае, че някой ден името на нейния наследник ще бъде изписвано със златни букви. След матурата в Ница, той започва да учи право в Юридическия факултет в Париж.

През 1938 г. става военен пилот в навечерието на Втората световна война. От всички 200 авиатори, които се сражават за Франция, само петима остават живи след края на войната и един от тях е Роман.

През втората половина на 40-те години изпълнява дипломатически мисии в България и Швейцария, но успоредно с това решава да се отдаде на писането. В литературните среди го въвеждат Жан-Пол Сартър и Симон дьо Бовоар. Така през 1956 г. Ромен Гари получава голямото признание за величието на своя талант - удостоен е с “Гонкур” за творбата си “Корените на небето”.

И неусетно писателят решава да се самопредизвика и да си направи експеримент, да си поиграе със своята публика. И той играе докрай, търсейки дубльори за тайните си самоличности, без нужда някога да се разкрие като режисьора и изпълнителя на своята мистификация. Или пък с ясната цел това да се случи след него. Две години след самоубийството му става ясно, че Емил Ажар - авторът на романа “Животът пред теб”, получил награда “Гонкур” през 1975 г., всъщност е самият Ромен Гари. Така той се превръща в единствения писател в историята с два такива приза, тъй като по принцип “Гонкур” се връчва само веднъж и никога на един и същ автор.

Но какво са тези две отличия за него?! Какво определят и с какво го ласкаят?! Та още преди да напише и ред в зората на своя живот, той вече знае какво е обожание, неизмеримо с никакъв материален приз. Връчила му го е неговата майка, в чиито очи още преди да бъде Гари, Роман е видяло своето величие.

“Никога повече в този живот жена няма да ви обича като нея... С майчината обич животът още на зазоряване ви дава обещание, което така и никога не спазва. Подир нея сте принудени до края на живота си да дъвчете сухоежбина. След това всеки път, когато жена ви вземе в прегръдка и ви притисне до сърцето си, това са просто съболезнования. И човек все се връща да скимти на гроба на майка си като изоставено псе. Никога повече, никога повече, никога повече... Още с първия светлик на зората сте получили много ярък урок по обич и си носите учебника.”

Последната прожекция на “Обещанието на зората” е в рамките на Cinelibri на 22 октомври в “Евросинема”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене