Силвестър Сталоун язди кон в полите на Витоша, снима “Рамбо V: Последна кръв”

Сталоун при едно от предишните си идвания в страната ни излиза през випа на летище София.  СНИМКА: "24 ЧАСА"

В кафяви кожени панталони, карирана риза и с каубойски шапка на главата една от най-големите световни звезди започна снимките на новия си филм в София. Силвестър Сталоун пристигна в страната ни в края на миналия месец, а само няколко дни след това, предрешен като каубой, се отправи в полите на Витоша, за да даде старт на работата на терен на “Рамбо V: Последна кръв”. “Като истинска награда е след толкова много години в бизнеса да бъдеш така развълнуван за такава завладяваща сцена”, сам написа актьорът към един от първите кадри, на които той е пак в образа на култовия си герой.

И неслучайно ветеранът от Виетнам изглежда като каубой. В петата част Рамбо се е оттеглил в ранчо в Аризона, където се опитва да води нормален и спокоен живот. Идилията му не продължава дълго. Негова близка приятелка го моли за помощ - внучката отишла в Мексико на парти, но е била отвлечена. Героят на Сталоун веднага се съгласява да издири момичето, като по пътя си стига до мрежа за трафик на жени и заедно с американска журналистка се опитва да спаси отвлечените.

Силвестър Сталоун в кадър от новата част за ветерана Рамбо
Силвестър Сталоун в кадър от новата част за ветерана Рамбо

Месеци преди да започне снимките на екшъна, Сталоун показа, че се подготвя усилено за ролята, като тренира във фитнеса. Но малко след като пристигна в София, първо посети модерен медицински център, където се подложи на процедура в барокамера, за да преодолее напрежението от часовата разлика. Въпреки манипулацията с кислород, само ден по-късно 72-годишният Слай бе приет в Правителствена болница. Оказа се, че е минал рутинен преглед - това е обичайна практика за всеки актьор, на когото предстои да участва в екшън филм, обясниха тогава от Киноцентъра.

Преди точно 10 г., през 2008 г., когато на голям екран излиза “Рамбо IV”, Силвестър Сталоун обещава, че това ще е последният филм за популярния герой. Оттогава досега непрекъснато вървят слухове, че ще има още една част. Петото заглавие в поредицата за Джон Рамбо бе обявено този май по време на филмовия фестивал в Кан. Сталоун не само играе главната роля, но е и съсценарист, и копродуцент на лентата. Освен в София ще я снима във и край Варна - по-рано тази година от екипа на продукцията оглеждат много внимателно терените там.

Очаква се камерата да се завърти на Побитите камъни, където преди няколко години се снимаха сцени за друг холивудски екшън - “Конан Варварина”.

Джон Рамбо се появява за първи път в романа на Дейвид Морел “Първа кръв” през 1972 г. Оживява на екрана 10 г. по-късно във филм със същото име. В главната роля е Силвестър Сталоун, който вече е започнал да трупа слава с друг екшън герой - Роки Балбоа. Първият филм за боксьора излиза през 1976 г.

Самият Сталоун е боец от малък. При раждането си на 6 юли 1946 г. има усложнения, заради които получава лицево нараняване от форцепса. Това уврежда едната половина на главата му и лицевите му мускули се парализират. След като започва да тренира и вижда как упражненията променят тялото му, решава да тренира и мускулите по лицето си, като свири на саксофон. Това му помага, но част от проблема остава. На това се дължи характерната му усмивка и леко забавения говор до ден днешен. Детството му не е никак леко. Децата в училище го тормозят, но и вкъщи няма спокойствие - родителите му често се събират и разделят, затова попада в приемни семейства. От малък мечтае да бъде супергерой - затова понякога под училищната униформа носи костюм на супергерой. Дори веднъж се опитва да полети от прозореца на спалнята и пада много лошо.

Сталоун в кадър от “Непобедимите”. Той снима втората и третата част на екшъна у нас.
Сталоун в кадър от “Непобедимите”. Той снима втората и третата част на екшъна у нас.

Родителите му подават молба за развод през 1957 г., когато Слай е само на 9 г. Той остава при баща си 4 г. В свое интервю разказва, че интересът му към актьорството е продиктуван от опитите да спечели вниманието на онези непознати, които са се опитвали да го отглеждат.

Тийнейджърските му години също не са леки - изключен е от 14 училища заради проблемно поведение. Когато е на 15 г., се мести при майка си и новия съпруг и започва да тренира усилено - вдига тежести, играе футбол, учи се на фехтовка. Покрай успехите си в спорта печели стипендия за Американския колеж в Швейцария. От престоя му там са и първите му опити като актьор - участва в спортна драма с Робърт Редфорд през 1969 г. Година по-късно заради отчаяна нужда да изкара някой долар се снима в софтпорно лента. Сталоун разказва, че е бил бездомен и близо 3 седмици спи на терминал на автобусна гара в Ню Йорк, преди да види обявата за кастинга за филма. “Или трябваше да участвам в него, или да обера някого, защото бях на самото дъно”, обяснява по-късно актьорът. През 2010 г. правата за порнофилма са продадени за 412 хиляди долара.

След серия от малки роли през 1976 г. идва и неговият звезден миг. Спортната драма “Роки”, чийто сценарий пише самият Сталоун, се превръща в световен хит. Тя е заснета само за 28 дни и печели три оскара, включително за най-добър филм.

Преди да направи “Роки”, е в толкова тежко финансово състояние и толкова отчаян, че се налага да продаде кучето си за 50 долара. “Продадох булмастифа си Бъткъс на малък човек - вече нали не може да се ползва думата “джудже”. Завързах кучето си пред един магазин с надпис “100 долара”. Взех 50 от Малкия Джими. Когато предадох сценария на “Роки”, отидох да го потърся и да го помоля да ми върне кучето. Той излезе с децата си и ми каза, че те са се привързали към животното. Но то беше при вас само седмица, отговорих му аз. Той искаше да се сбием и дори ми каза, че ще ме убие. Не можех да го ударя - щяха да ме арестуват, така че му предложих да му платя двойно”, разказва след време Сталоун. Накрая успява да си върне любимеца, като плаща на Малкия Джими 3000 долара и му дава епизодична роля в “Роки”.

Следващият голям филм на Сталоун - “Първа кръв”, също е огромен успех. Така логично идват продълженията и на историята за ветерана от войната във Виетнам, и за боксьора Роки Балбоа.

Слай позира на червения килим на церемонията "Златен глобус" с дъщеря си Систин, съпругата си Дженифър Флавин, и другите им две момичета Скарлет и София (от ляво на дясно).  СНИМКИ: РОЙТЕРС, ИНСТАГРАМ И “24 ЧАСА”
Слай позира на червения килим на церемонията "Златен глобус" с дъщеря си Систин, съпругата си Дженифър Флавин, и другите им две момичета Скарлет и София (от ляво на дясно). СНИМКИ: РОЙТЕРС, ИНСТАГРАМ И “24 ЧАСА”

Aктьорът вече е извествен и спокойно може да отказва роли. Така става, когато му предлагат да изиграе ченгето Джон Маклейн в “Умирай трудно”, като в ролята влиза Брус Уилис, както и за “Супермен”, където е заместен от Кристофър Рийв. Според някои Сталоун е бил първият избор на продуцентите на “Ченгето от Бевърли Хилс”, след това се спират на Еди Мърфи. Слай отказва да е богаташът, който се влюбва в красива проститутка - вместо него Ричард Гиър има горещи сцени с Джулия Робъртс в “Хубава жена”.

Сталоун не за първи път е в България. Преди 10 г. той пристигна на частно посещение, срещна се с Бойко Борисов, който по това време бе кмет на столицата. И дори обеща, че ще рекламира страната ни. Малко след това дойде отново, като доведе цяла плеяда от звезди със себе си - Чък Норис, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Джейсън Стейтъм, и заедно започнаха снимките на екшъна “Непобедимите 2”. Избра да направи и третата част на филма в България, като тогава към групата му се присъединиха още суперзвезди като Харисън Форд и Мел Гибсън. Очаква се пак тук да снима и “Непобедимите 4”.

B личен план е щастлив и улегнал. Има три красиви дъщери от третата си съпруга Дженифър Флавин - бивш американски модел. И трите им момичета носят имена, които започват с буквата С - София, родена през 1996 г., Систин (1998 г.) и Скарлет (2002 г.). Най-голямата - София, се ражда с дефект на сърцето, но той е излекуван, с което момичето показва, че е боец като баща си.

Сталоун преживява най-голямата трагедия - губи дете. На 13 юли 2012 г. 36-годишният му син Сейдж - рожба от първия му брак с актрисата Саша Цак, е намерен мъртъв в дома си. Той е страдал от коронарна болест на сърцето, причинена от атеросклероза, която е довела до инфаркт, е заключението на съдебните медици. Като малък Сейдж партнира на баща си в петата част на “Роки”. Във филма той е синът на Роки – Робърт Балбоа-младши. Двамата правят още един филм заедно – през 1996 г., “Дневна светлина”. След това Сейдж участва в по-малко известни продукции.

Сега дъщерите на Сталоун не пропускат премиера на баща си. Трите красавици дори бяха избрани за Мис Златен глобус 2017 г. и помагаха при връчването на престижните кинонагради, а щастливият баща позираше гордо с тях на червения килим.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене