Нов частен университет отвори врати в Ханджоу

Снимка:  bulgarian.cri.cn.

Вчера в Ханджоу бе открит официално университетът „Сиху" (Westlake University). Той е първото частно висше училище в Китай, което ще бъде ориентирано към научните изследвания в областта на високите технологии, предава bulgarian.cri.cn.

Почетен председател на борда на директорите на университета е американският физик от китайски произход и носител на нобелова награда Ян Джъннин. Президентът на университета „Сиху" Шъ Игун заяви в речта на церемонията, че целта е той да се превърне в иноватор за китайската система на висшето образование, от който излизат специалисти на световно ниво.

Университета възникна на базата на Института за напреднали изследвания „Сиху", който бе създаден в края на 2016 г. и средствата за него идват от частни лица и организации. Основните сфери, в който той работи са природни науки, медицина и напреднали технологии. Миналата година в университета „Сиху" бяха приети 19 докторанти, чийто брой тази година нарасна до 120. Очакванията са догодина те да достигнат 1200. Университетът си е поставил за цел до 2026 г. да има около 5000 редовни студенти, включително 3000 следващи магистърски програми и 2000 – бакалавърски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене