Шоколадовият лабрадор ретривър живее по-малко от жълтите и белите лабрадори

Снимкa: Pixabay

Шоколадовият лабрадор ретривър е с по-кратка продължителност на живота в сравнение с жълтите и белите лабрадори, като причината за това вероятно е в кръстосването, сочат резултатите от изследване, цитирани от ДПА.

Учени от университета в Сидни изследвали данни за 33 000 лабрадора във Великобритания и установили, че животът на шоколадовия лабрадор е със средно 10 процента по-кратък от този на кучетата от същия вид с различен цвят на козината им. Нешоколадовите лабрадори са със средна продължителност на живота 12,1 години, предаде БТА.

Шоколадовите лабрадори освен това са с 2 пъти по-голям риск от ушни възпаления и с 4 пъти по-голяма вероятност от пиотравматичен дерматит. "Връзката между цвета на козината и болестите може да е следствие от кръстосването на някои пигментации - заяви един от авторите на изследването Пол Макгрийви. - Тъй като шоколадовият цвят се среща все по-рядко у кучетата, генът за този цвят трябва да присъства у двамата родители, за да може децата им да са с шоколадова козина."

В изследването са участвали и учени от Кралския ветеринарен колеж в Лондон.

Резулатите от изследването са публикувани в Canine Genetics and Epidemology.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене