Машина на времето: 13.10.2006 г. Бившият вътрешен министър Любомир Начев се прострелва в сърцето

Любомир Начев през 1996 г.  като вътрешен  министър

Бившият вътрешен министър Любомир Начев се застреля в сърцето в дома на родителите си в Карнобат 10 дни преди да навърши 52 години, съобщава в. “24 часа” в броя си от 14 октомври 2006 г.

Начев е открит от майка си Дафина. Възрастната жена чула пукот от стаята, в която синът й спял. Когато влязла вътре, го открива прострелян в леглото, съобщава кореспондентката на вестника от Бургас Диана Саватева.

Куршумът е засегнал централната зона на сърцето, минал е през тялото и е излязъл откъм гърба, уточняват от болницата.

Начев използвал личния си пистолет. Не е оставил предсмъртно писмо. Майката веднага уведомява полицията, минути по-късно домът на ул. “Георги Кирков” 9 е блокиран.

“Няма съмнение. Самоубийство, направено е всичко необходимо, на място е бил и шефът на полицията Георги Желев”, казва комисар Павлин Димитров, директор на областната дирекция на полицията. “Не знам да е имал някакви проблеми, не съм го виждал, откакто беше министър”, допълни и Димитров.

Според близки и съпартийци Начев бил изключително самотен, тежко преживявал, че е разделен със семейството си, дори трудно свързвал двата края.

След смъртта му тръгва слух, че е изгубил куфарче с важни документи. “Носел го е със себе си във влака от София за Карнобат, имало документи по дело, на което трябвало да се яви като адвокат”, потвърждава и тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков.

“Не зная дали загубените документи имат връзка със самоубийството, дори не зная дали делото е било наказателно, или гражданско”, уточнява министърът. Начев се е връщал от Македония, където според Румен Петков бил по работа. Сутринта взел влака от София за Карнобат. Куфарчето с личните му документи и материалите било с него.

Все още не е ясно кога бившият вътрешен министър е открил липсата на важните книжа, но в дома на майка си в Карнобат вече бил без него. Според Петков самоубийството няма нищо общо с дейността на Начев като министър.

Съпартийци на Начев твърдят, че не поддържал почти никакви контакти с централата на БСП в Бургас въпреки, но не е замразил членството си в партията. Държал се изолирано и в Карнобат. Съгражданите му, които са го виждали през последните дни, не забелязали нищо странно в поведението му. Правил гроздобер, подготвял дърва за огрев за зимата.

Любомир Начев е регистриран в бургаската адвокатска колегия, но не бил сред активно практикуващите адвокати. Нямал кантора и в Карнобат.

Любомир Начеве началник на сектор “Борба с престъпността” в института по криминалистика на МВР, когато е назначен за вътрешен министър в правителството на Виденов на 26 януари 1995 г.

За година и половина, докато заема този пост, сътворява няколко гафа. Един от тях забърква страната дори в международен скандал.

През 1995 г. в Скопие кола бомба избухва край кортежа на тогавашния президент на Македония Киро Глигоров. Ден по-късно в София Начев заявява пред репортери, че на Глигоров е извадено окото след атентата. Думите му са разпространени от световнит е агенции и се налага Начев да се оправдава, че не е искал да каже това. След скандала с манекенките Начев подава оставка и се връща като като депутат от БСП.

Скандален репортаж го сваля

На 3 май 1996 г. в 7 сутринта с автомат “Калашников” пред блок 329 в “Люлин" са застреляни полицаите Йордан Бинев, Красимир Трошанов и Ангел Ангелов. БНТ показва кадри от местопрестъпле- нието с окървавените тела на тримата. В късната емисия на Ефир 2 обаче “избухва бомба” с немонтирани кадри - Начев полива с манекенки конкурса за красота в НДК.

В кадър Начев казва на репортерката Севда Шишманова: “Айде, това го отрежи от репортажа.” Медии пишат, че същата вечер Начев е гулял и танцувал туист в столична дискотека в компанията на манекенки и “застрахователи”.

Начев през 2001 г.: Сгафих

с Жени Калканджиева

след смъртта на полицаите

На 22 февруари 2001 г. направих голямо интервю с Любомир Начев. В него той за първи път разказа своята версия за историята с убийството на тримата полицаи и с манекенките в НДК, след която си подаде оставката като министър на вътрешните работи.

Публикувам част от интервюто, защото от него става ясно началото на голямата драма, настъпила в живота на Любомир Начев.

Ето част от интервюто:

- Защо си позволихте онази прословута реплика към репортерката от БНТ Севда Шишманова: “Айде това го отрежи от репортажа”?

- За мен нещата бяха решени. Вече не се чувствах министър. Позволих си по-фриволен тон, това за махането от репортажа беше една закачка. Имам право на личен живот, както и президентът на САЩ, и принцесата на Уелс. Но папараците не признават това.

- Вярно ли е, че сте продължили купона в бар?

- От НДК се прибрах вкъщи. В колата по ВеЧе-то ми се обади Виденов и попита: “Какво става, размисли ли?” Отговорих: “Да, решението ми за оставка е непоклатимо!"

- В действителност кога сдадохте поста?

- На другия ден, събота, с акад. Благовест Сендов, тогава шеф на парламента, се срещнахме в кабинета ми в МВР и уточнихме гласуването на оставката да стане на 6 май от 11 часа. Вечерта вкъщи направих остра бъбречна криза. Биха ми инжекции, на другата сутрин постъпих в Правителствена болница, където лежах 40 дни. Излязох само веднъж - на 13 май, когато Виденов представи Кольо Добрев (лека му пръст!) в МВР. След болницата бях за 2 седмици в Хисаря.

- Имаше ли някакъв сценарий около телевизионния репортаж? Или “активно мероприятие”?

- Не изключвам тези варианти. Бих го окачествил като част от сценария за дискредитирането ми и за дестабилизация на правителството.

- Кой имаше интерес от това?

- Определени кръгове и влиятелни личности от тогавашното ръководство на БСП, които не одобряваха действията на кабинета. Не искам да споменавам имена, защото някои от тях вече не са между нас. Както и някои икономически групировки, на които правителството пречеше да въртят сенчест бизнес.

- Как ви се отрази тази история?

- В личен план изпитвам последиците й и до днес. Тя сложи край на политическата ми кариера. Получих язва, претърпях два кръвоизлива. Разстроих нервната си система.

Днес съжалявам,че тогава отидох в НДК. Оценявам го като сериозна грешка от морално, професионално и политическо естество.

Бих искал да се извиня на близките на убитите полицаи, дано не е твърде късно.

Предават

го и той не

може да го

преодолее

“През 1996 г. Любомир Начев преживя психическа криза в резултат на компромати, активни мероприятия, предателство от съратници и близки приятели по пагон. Това той не успя да преодолее до последно.

Предадоха го и журналисти. В същото време той беше изоставен и от най-близките си - съпругата и децата му.

Това заявява за агенция БГНЕС бившият премиер Жан Виденов по повод самоубийството на вътрешния министър от кабинета му Любомир Начев.

“През последните го дини Любо беше изключително самотен. Партията му го изостави напълно. Той работеше като адвокат в Карнобат, но бизнесът му не вървеше...”, казва Красимир Райдовски, шеф на пресцентъра на МС в кабинета “Виденов”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене