Учени: Кислород в солена вода може да стимулира живота на Марс

СНИМКА: Pixabay

Солена вода на марсианската повърхност би могла да съдържа достатъчно количество кислород, за да позволи дишане на микроби и дори на прости организми, като сюнгерите, увериха учени, цитирани от Франс прес и БТА.

Изследването им е базирано върху изчисления и климатични модели. "Това променя изцяло разбиранията ни за минал или сегашен живот на Марс и за ролята на молекулата кислород в този процес", заяви ръководителят на изследването Влада Стаменкович от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Поради изключително малкото съдържание на кислород в марсианската атмосфера учените са склонни да смятат, че на Червената планета няма среда с достатъчно кислород, за да позволи аеробно дишане. То е най-често срещаният вид дишане на Земята благодарение на фотосинтезата, която дава възможност на растенията "да освободят" кислород в атмосферата.

Съществува и друга форма на клетъчно дишане, наречена анаеробна. На нашата планета тя е използвана от прокариотите, които живеят в лишена от кислород среда. Досега учените бяха концентрирали вниманието си върху възможен анаеробен живот на Марс. "Констатирахме, че ако марсиански живот изобщо някога е съществувал или съществува сега, трябва да е свързан с достатъчно количество кислород, за да позволи дишане", поясни Стаменкович.

Учени от Калифорнийския технологичен институт и Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА се поинтересували от перспективи, свързани с възможно наличие на саламура на Марс. Става въпрос за смес от вода и сол в големи концентрации, която може да понижи точката на замръзването й. Първо било изследвано какво количество кислород може да се разтвори в солена вода в условия, свързани с налягане, температури и химични реакции, които са характерни за въпросната марсианска саламура. След това бил използван климатичен модел, предсказващ налягането и температурите в отделни райони на Марс, за да се картографира разтворимостта на кислорода в солена вода на различни места на Червената планета. Освен това били изследвани климатичните промени на Марс през последните 20 милиона години. "Показахме къде са най-подходящите места за откриване на разтворен кислород на планетата", отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър джинетикс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене