Любо Пенев: БФС и държавата са грешни към ЦСКА

Не съм си представял, че ще падаме от Люксембург, сподели Легендата

Обжалваме изборите и в Европейския съд

Дано службите се размърдат

Получавам оферти

Любослав Пенев направи опит да промени статуквото със своята кандидатура за президент на БФС. Бившият таран на националния отбор, ЦСКА, "Валенсия" и "Атлетико" (М) се изправи на изборите срещу Борислав Михайлов. Още преди старта на гласуването кандидатът напусна конгреса и определи вота като фарс. Михайлов спечели, но Пенев не се примири. Специално за читателите на "България Днес" бившият селекционер на националния отбор анализира ситуацията в българския футбол.

- От доста време наблюдавате българския футбол. Какви чувства предизвиква сред вас меренето на бизнесите и скандалните обвинения между собствениците на трите водещи футболни клуба?

- Въпреки многото истини, които изказахме преди конгреса, схемите в българския футбол продължават. Странно ми е само защо толкова голямо име в българския футбол като г-н Гриша Ганчев чак сега проговори. По-важното е, че все пак проговори. Само че "държавата" в лицето на премиера, министъра на спорта, прокурора и всички служби със сигурност пак ще замълчи. Това е недопустимо. Аз продължавам да твърдя, че тази организация е довела българския футбол до дъното. Там никой не работи в полза на любимата игра. Не ми се навлиза сега в подробностите, които обсъждахме надълго и нашироко, защото темата е неизчерпаема. Да се каже в прав текст, че се разнасят куфарчета, да се говори за каптагон и амфети, да се говори с имена и да не се обръща никакво внимание, означава дълбоко корозирала държавна система за опорочаване на играта. Убеден съм, че това накърнява чувството за справедливост на българските фенове и да не се чудят институциите защо хората нямат доверие към тях. Всички наблюдаваме как действат сериозните държави като Англия, Франция, Белгия, Испания и др. Тук не се спазват никакви закони. Прокурор и служби мълчат. Имаме данни за ужасни злоупотреби, за укриване на данъци, за некоректни подготовки и провеждане на първенства. За арогантно и грубо поведение към аматьорските клубове, чудо е и в женския футбол. С две думи в това управление на футбола не говорим само за уредени мачове и огромни финансови злоупотреби, а и за пълен непрофесионализъм. Дано г-н Ганчев да бъде чут, дано да ги размърда малко така наречените служби. В противен случай, както казва самия той: "Жалко за властимащите. Жалко за клетия и изстрадал любител на този толкова красив спорт!".

- Вашето тълкуване за ситуацията в ЦСКА. Смятате ли, че Гриша Ганчев изпълни своето обещание към феновете със закупуването на емблемата и стабилизирането на клуба?

- Това е голям жест към привържениците на ЦСКА, награда за любовта им. Така очакваното разделение няма да се случи, което е най-доброто за България. Сега е важно да видим "управляващите" българския футбол как ще защитят флагмана пред международните организации. Всичко е в техни ръце. Щом са покрити задължения на старото дружество, означава, че има приемственост, не само морална, а и практическа. Неведнъж сме ставали свидетели как в основата на проблеми с български отбори в УЕФА стоят именно хората от БФС. Освен БФС грешник към ЦСКА е и държавата. Странно ми е защо ДчервенатаУ общност не попита на висок глас защо плащат за базите, а другите не само че не плащат, а някои от тях получават и сериозна финансова подкрепа. Докога?

- За пръв път през последните седем сезона ДЛудогорецУ не изглежда толкова неуязвим. Имаше доста промени в клуба начело с Методи Томанов, който е архитектът на изключителната селекция на тима през годините. Мислите ли, че Кирил Домусчиев си изпусна нервите, след като влезе в задочна полемика с Гриша Ганчев?

- "Лудогорец" не бих искал да го коментирам. Малко по-горе говорихме за едни куфарчета, а по време на кампанията преди конгреса на БФС визирах един господин Бата. С такива методи как да е уязвим. Ганчев го каза в прав текст това, за което и ние алармирахме. Тези неща трябва да се казват. Те са само в полза на играта, а оттам на привържениците и най-вече за бъдещето на децата на България.

- "Левски" от доста време не са имали толкова резултатен нападател като Станислав Костов. Реално той получи шанс след контузията на Серджио Буш. Нормално ли е момчета като него с години да търкат резервните скамейки на водещите клубове и да разчитат на късмет, за да влязат в игра?

- В нашия футбол е възможно. В основата на всичко са финансите. Купуват се чужденци и после трябва да се продадат скъпо. За да стане това, трябва да играят. Те се купуват, защото школите са слаби. Не защото децата ни са слаби, а защото не се работи професионално с тях и по-скоро с треньорите им. Затова в нашата програма бяхме заложили за много работа с треньорите в школите основно по испанската и бразилската методика. Ето защо говорехме за масовостта при децата. И това е работата на БФС. От време на време се появява някой талант, но това не е достатъчно. Трябва непрекъснато да излизат силни футболисти, които да захранват първите отбори. Оттам и националните гарнитури. Но с тези хора няма как да стане. Там царят мързел и непрофесионализъм. Идеята на тези хора е да пътуват насам-натам и това е. Футболът в България върви не благодарение на управляващите го, а въпреки тях.

- В свое интервю Петър Жеков каза, че никога няма да имаме силен национален отбор, след като във водещите клубове, а и почти всички останали играят по 1-2 българи. Има ли как да се излезе от този порочен кръг и защо никой не иска да слага лимити на чужденците?

- Абсолютно е прав. Малко по-горе отговорих на този въпрос. А лимитите за чужденци няма как да се заложат автоматично. Трябва да се оправи детско-юношеският футбол. Там е разковничето. Иначе тези отбори с какви футболисти да играят.

- Ако някой ви беше казал преди години, че националният отбор на България ще падне два пъти от Люксембург (макар и при младежите), как щяхте да реагирате?

- Никога не съм си го представял. Нямаше да звучи логично, но ето че е факт. Попитайте изпълкома на БФС и неговия президент. Интересно ми е какво ще отговори. Вече и номерът му с малка България не върви. При положение че световният вицешампион е Хърватия. Виждате и какво прави Кубрат Пулев от нашата 7-милионна страна.

- Започнахте дела срещу решенията от конгреса на БФС. Какво се случва с тях?

- В момента сме на последна инстанция във Върховния касационен съд. Очакваме произнасянето на върховните съдии по нашия казус за обжалване на решението по т. 5 от дневния ред за избора на президент на БФС. Успоредно с това предприемаме и друго исково производство пред Софийския градски съд на друго правно основание, което има същата цел. Разполагаме с достатъчно доказателства за допуснати груби нарушения в организацията и провеждането на изборите и нарушена свободна воля на делегатите. При изчерпване на процедурата в нашата съдебна система пренасяме спора в Европейския съд. По тези въпроси работят и правоохранителните органи. Нашите привърженици, които желаят кардинална промяна в системата за управление на футбола, могат да бъдат убедени, че ще бъде направено абсолютно всичко, за да има справедливост и да върнем вярата и радостта от любимата игра у хората.

- Ако можехте сега отново да започнете кампанията за президент на БФС, какво различно бихте направили?

- Нищо. Бих постъпил по същия начин. Разберете ме правилно. Всички българи искаха промяната. Имаше няколко независими проучвания, които красноречиво показаха желанието на привържениците. Срещнахме се с над 50% от клубовете. Почти всички бяха за промяната. И при останалите, близо 50%, е същото. Вотът беше манипулиран. И 100 кандидати да има, при този устав и при тези лица там резултатът ще е същият. Жалко за футбола, жалко за България. Но сами виждате в колко много направления в страната ни няма справедливост. Нима при майките с увреждания, нима при над 20% от българите, които са под прага на бедността, ситуацията не е същата. Над 1 600 000 българи в трудоспособна възраст са готови да напуснат страната веднага. По-страшното е, че го правят. Това е ситуация, която със сигурност няма да продължи още дълго. Във всички слоеве сред населението се усеща огромно напрежение срещу тази несправедливост.

- Поискахте да бъде построен национален стадион с помощ от държавата. Сега тази ваша идея започна да се подема от Бойко Борисов и министър Красен Кралев. Колко закъсняла е тази инициатива и ще се върнат ли феновете, ако има едно ново съоръжение?

- Това доказва как за всичко, което съм говорил, съм бил прав. България има нужда от истински национален стадион по футбол. Тогава ще можем да участваме в сериозни международни турнири и да си сверяваме часовниците с големите, но подчертавам, при друго управление на БФС и на министерството на спорта. А сега какво е? Появи се някой талант и бърза да избяга в чужбина, там, където има голям футбол. Другият вариант е да се ползват клубни бази. За съжаление такива няма. България няма силен национален отбор горе-долу откакто е това управление на БФС. Оттогава започнаха и мъките за големите отбори и се работеше само за един, в който няма българи.

- С какво се занимавате в момента и готов ли сте да се завърнете във футбола под някаква форма?

- Аз съм си във футбола. Получавам оферти. Сега най-важното е да докажем пред цялата общественост нашата правота и усилията ми са насочени в посока разрешаването на казуса с БФС.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене