40 г. по-късно Мамалев пак в “Опит за летене” (Снимки)

Георги Мамалев (с ръцете встрани) играе даскал Киро в “Опит за летене” под режисурата на Стоян Радев.  СНИМКИ: НАРОДЕН ТЕАТЪР

“Успешен полет!”, пише Радичков на актьора преди премиерата през 1979 г.

През 1979 г. за първи път на сцена се показва новата пиеса на Йордан Радичков “Опит за летене”. И то не къде да е, а в Народния театър. С роли в нея са все големи актьори като Георги Гергиев-Гец, Велко Кънев, Любомир Кабакчиев, Антон Радичев, Николай Николов. Най-младият в групата е Георги Мамалев.

Вълнението и за него, и за всички е голямо. Самият Йордан Радичков идва често на репетициите и гледа как върви работата по пиесата. Мамалев още пази оттогава сценария, на който има посвещение от самия писател.

Тогава Радичков рисува едно и също на първите страници на пиесите на всички актьори - фигура, която от едната си страна е човек, а от другата - птица с крила. Под рисунката пише посвещение, което за всеки актьор е различно. “Успешен полет!”, е пожеланието на Радичков за Мамалев.

Сега, 40 години по-късно, известният актьор пак ще се опита да полети, като се връща към тази постановка. Този път ще играе главната роля в нея и пак на сцената на Народния театър. “Щастлив съм, че съм част от нея, защото тя беше дебютът ми, с който влязох в системата на столичните театри. Преди 40 години тя ми даде много срещи, пътувания, разговори”, разказва Мамалев. Колкото и да е трудно за онези години, с колегите му играят “Опит за летене” пред публиките във Виена, Варшава, Белград, Прага. “Бях най-младият в групата - на 26 години и половина, а сега съм на 66 г.”, казва с широката си усмивка актьорът.

С новата режисура на пиесата се захваща Стоян Радев, а с роли в нея са Валентин Танев, Валери Йорданов, Дарин и Деян Ангелови, Мария Каварджикова и др. Премиерата е днес и утре от 19 ч на голямата сцена на Народния театър. 

Преди 40 г. Мамалев (четвъртият от ляво на дясно) е най-младият сред актьорите.
Преди 40 г. Мамалев (четвъртият от ляво на дясно) е най-младият сред актьорите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене