Картина на Рене Магрит стана звезден лот на търговете на "Сотбис" в Ню Йорк

Снимка: renemagritte.org

Картината на белгийския художник-сюрреалист Рене Магрит /1898-1967/ "Пожар" се превърна в най-скъпо продаденият лот на търга на "Сотбис" в Ню Йорк, намерил купувач за 4,335 милиона долара, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Платното е нарисувано през 1948 година и изобразява пет стоящи сред камениста пустиня разноцветни дървета на фона на мрачно гръмотевично небе. Постигнатата продажна цена е три пъти по-висока от първоначалната оценка на творбата.
Картината на Пол Огюст Реноар /1841-1919/ "Жена в градината" бе продадена за 1,395 милиона долара. Тази творба е била нарисувана от яркия представител на импресионизма през 1890 година, след брака му с Алин Шариго, с която поддържал връзка в продължение на 10 години. Ярките краски, вложени в картината, свидетелстват за това, че Реноар е изпитвал истинско щастие в този период от живота си, изтъкват експерти от "Сотбис".

Нарисуваната през 1932 година картина "Индианка с цвете" от художника Алфредо Рамос Мартинес /1871-1946/ г., считан за основател на мексиканския модернизъм, намери купувач за 1,167 милиона долара. А сътвореното в Живерни платно на Клод Моне /1840-1926 г./ "Рози в къщи" замина под чукчето срещу 1,035 милиона долара. /Стоян Кирчев/

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене