Каракал придружи стопанката си до летище "София" (Снимки)

Снимки: "Забелязано в София"

Каракал придружи стопанката си до летище "София" и породи дискусия сред членовете на групата във фейсбук "Забелязано в София". 

Те обсъждат дали животното е сервал, рис или каракал, но трите големи котки се различават по окраските си. За някои от коментиращите е недопустимо красивото животно да бъде водено на каишка, вместо да тича на свобода в дивата природа. Други искат също да бъдат стопани на дивото коте. Посочват, че цената за бебе каракал е между 5000 -7000 евро.

Преди няколко месеца каракал на каишка бе заснет и в Борисовата градина. 

В началото на годината пък "24 часа" писа, че карабинерите от Милано са завели дело срещу 36-годишна българка затова, че застрашава сигурността на хората, разхождайки опасни животни. Българката разхождала с каишка в центъра на Милано пустинен рис каракал.

Каракалът е хищник от семейство Котки подобен на риса, но малко по-дребен от него. Въпреки че традиционното име на каракала е персийски рис, египетски рис и африкански рис, той вече не се счита за рис, а по-скоро като близък до африканската златна котка и сервала. Каракалът е класифициран като малка котка, но е една от най-тежките и най-бързите в групата си.

Той достига височина до 50 см, тегло до 20 кг и дължина около метър. Казват, че е добродушен и е възможно да ви изплаши с външния си вид, но не и с поведението си. 

Разпространен е в Северна и Източна Африка и Югозападна Азия (от Средиземно море до Източна Индия и от Узбекистан до Арабския полуостров).

Определя се като един от най-скъпите домашни питомци в света. Стопаните му трябва да разполагат с достатъчно място у дома и с питателна храна. Каракалът не е вегетарианец и похапва месечно месо за около 200 евро.

В естествената си среда е активен през нощта и рядко ловува денем. Основната му плячка са птици, гризачи, зайци, рядко малки антилопи и други. Каракалът е специалист в издебването и сграбчването с един скок – с лекота улавя излитащи птици, скачайки до 3 метра на височина. Освен това е и отличен катерач.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене