Алек Алексиев минал военна подготовка със Скот Истууд и Майло Гибсън заради филм

Алек Алексиев в образа на латвиеца Янис Лакис

За холивудската продукция в

България пристигна Тай Картър,

получил Медал за храброст

Александър Алексиев може с лекота да изиграе ролята както на хирурга д-р Василев в сериала “Откраднат живот”, така и тази на американски войник, сражаващ се срещу талибаните в холивудската продукция The Outpost. Тя беше заснета преди няколко седмици в България, като актьорският ѝ състав включваше звезди от ранга на Орландо Блум, Кейлъб Ландри Джоунс, участвал в “Три билборда извън града” и “X-мен: Първа вълна”, Тейлър Джоунс Смит, който има роля в нашумелия сериал на HBO “Отворени рани”, синът на Клинт Истууд - Скот, наследникът на Мел Гибсън - Майло, Джеймс Джагър, едно от децата на легендарния Мик Джагър, и др.

“Шегувахме се, че

това е един филм на

синовете”,

смее се Алексиев, чийто баща е талантливият български актьор Стоян Алексиев.

The Outpost е вдъхновен от реалната епична битка между близо 50 американски войници и 300 талибани, която се води през 2009 г. в Афганистан около базата “Кийтинг”. “Тя е заобиколена от много планини и така войниците постоянно са били под наблюдението на талибаните. В продължение на няколко месеца американците са обстрелвани през ден, докато не идва датата 3 октомври. Тогава е голямата битка”, разказва Алексиев. Двама от оцелелите след нея, показали изключителна храброст - Клинтън Ромеша и Тай Картър, са наградени с най-високото военно отличие в САЩ - Медал за храброст (Medal of Honor) от тогавашния президент Барак Обама. 

Алек Алексиев заедно с част от актьорите от The Outpost вечерят в столицата. На централното място на масата седи синът на Мел Гибсън - Майло.
Алек Алексиев заедно с част от актьорите от The Outpost вечерят в столицата. На централното място на масата седи синът на Мел Гибсън - Майло.

В базата в Афганистан е имало двама латвийци. Заради драматургичния разказ в сценария на филма е останал само единият - Янис Лакис. В неговия образ се превъплъщава Алексиев. За целта подстригва косата си и пуска дълга брада. “Вълнуващото е, че всички играем истински персонажи. Някои от тях са живи, а други са си отишли. Моят прототип е жив. Предстои ни след няколко дни скайп среща”, казва актьорът. Такава не могла да се осъществи по-рано, защото истинският Лакис бил труден за откриване. Няколко дни преди да свършат снимките в България, латвиецът сам се е свързал с режисьора на лентата. “Осъзнаваш, че правиш нещо адски отговорно, като разказваш подобна история”, казва Алексиев. Повечето от британските и американските му колеги се срещнали или с протопите си, или със семействата на загиналите войници.

“Интересното е, че

ме пратиха от Лондон

в България, за да

снимам филма”,

смее се актьорът. В столицата на Великобритания се провели всички кастинги за ролите. На последния кръг му казали, че има среща с режисьора Род Лури. “Тогава разбрах, че има намерения да снима филма в България”, спомня си Алексиев. Зарадвал се, когато разбрал, че оператор на лентата е Лоренцо Санторе, който живее в България и има богат опит с холивудските продукции.

Заради The Outpost в страната ни пристига и участвалият в истинската битка през 2009 г. Тай Картър. Той прекарва с актьорския състав около 10-15 дни, като всяка вечер излизат заедно и им разказва истории от мисиите си в Близкия изток. В образа на Картър влиза талантливият Кейлъб Ландри Джоунс. 

Актьорът на снимачната площадка на The Outpost. Зад него изправени държат оръжия синът на Клинт Истууд - Скот, и Уил Атенбороу.
Актьорът на снимачната площадка на The Outpost. Зад него изправени държат оръжия синът на Клинт Истууд - Скот, и Уил Атенбороу.

Всички актьори в The Outpost преминали през военно обучение. “За някои беше по-трудно и мрънкаха, но в рамките на допустимото, защото на моменти наистина ни третираха ужасно. Ако някой направеше грешка, всички заедно изтърпявахме наказанията”, спомня си Алексиев. Понякога ги карали да тичат дълго време по неравни местности или да правят лицеви опори, безчет на брой. “Това са неща, които на мен ми харесаха и бяха важни, за да усетим поне малка частица от това как войниците са се чувствали в дадени моменти”, казва актьорът. В това обучение се научил как да борави с автомата М4 и с гранатомета М203.

Правели им най-различни тренировки. Няколко актьори се събирали в базата. Казвали им, че в нея има лоши хора, които трябва да хванат. “Това бяха истинските войници, които правеха обучението ни, а ние трябваше с военни движения да преминем през цялата база и да проверим къде е чисто и къде не”, спомня си Алексиев. Ако намерят враг, трябвало да го застрелят с халосни патрони.

Нито един от актьорите не се оплакал по време на снимките. “Този проект е много мъжки и е много кален и мръсен - буквално и метафорично. Това е военен филм, много ансамблов, би изглеждало

нелепо 10-15 мъже,

застанали един до

друг, да започнат да

мрънкат”,

казва Алексиев. “Няма да искаш да си отидеш в караванката и да си почиваш. Отиваш в нея, преобличаш се, закусваш, пиеш едно кафе или чай и си на терен. Снимаш, нищо, че си мръсен и кален. Трябва да се потопиш в това нещо.” А някои от сцените били много сложни. Налагало се актьори да тичат в продължение на няколко минути, докато около тях има постоянни експлозии. Въпреки това по-голяма част от каскадите изпълнявали сами. Алексиев си спомня Скот Истууд, който по време на снимките се възстановявал след счупване на глезен. Той нито веднъж не се оплакал. Единственото, което правил, е от време на време да вдига крака си на високо или да му носят лед. “Не обичам да разделям чуждите и българските актьори, защото за мен голяма част от българските са по-добри от много чужди, с които съм работил”, казва Алексиев и подчертава, че най-голямата разлика между тях е пазарът, на който работят. Миналата година той участва в снимките на френския филм “Първа почивка” (Premieres vacances). Сюжетът му се върти около двама французи – момче и момиче, които решават да отидат на ваканция в България, но попадат в редица комични ситуации. Алексиев влиза в образа на Боян. 

Колаж от снимачния процес на френската продукция “Първа почивка”. Заедно с Алексиев се виждат и двамата актьори с главни роли в нея - Джонатан Коен и Камил Шаму.
Колаж от снимачния процес на френската продукция “Първа почивка”. Заедно с Алексиев се виждат и двамата актьори с главни роли в нея - Джонатан Коен и Камил Шаму.

“Моят герой е келешче, което започва да флиртува с главната героиня, усеща, че тя има проблеми с приятеля си. Дори успява да я изведе от хотела и да я отведе на парти”, казва актьорът. Той е поканен и на голямата премиера на филма, която ще бъде на 2 януари във Франция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия

Напишете дума/думи за търсене