Александър Димитров пуска телефона само когато кара мотор

Шефът на А1 в България стана мениджър на годината, сега работи за нова награда - съпруг на годината

Александър Димитров е мениджърът на годината за 2018-а. И постави рекорд - освен голямата награда получи още три, което до момента не се беше случвало.

Последната награда, която главният изпълнителен директор на А1 в България получил, била в 6-и клас на окръжно състезание по радиотехника. Но не успял да си я вземе, тъй като автобусът, с който дошъл, тръгвал по-рано от часа на награждаването. Сега обаче съдбата ме компенсира, казва шеговито Димитров.

Мениджърът на годината е завършил Техническия университет в София с магистърска степен по електрически машини и съоръжения. Има и магистърска степен по маркетинг и мениджмънт от УНСС.

Шефът на мобилния оператор, който най-дълго време е на пазара у нас, има почти 20-годишен опит в телекомуникациите. Всъщност това е работил през целия си живот.

Александър Димитров е минал през различни мениджърски позиции. Бил е изпълнителен директор на “Германос телеком България”, преди компанията да бъде купена от гръцката ОТЕ. След това - през 2008 г., става главен търговски директор на “Виваком”.

Казва, че “Мтел” винаги е бил негов професионален конкурент. И така допреди три години, когато на 1 октомври 2015 г. поема управлението на телекома. Но явно това не е достатъчно предизвикателство и му се налага да смени бранда “Мтел” с А1 и да наложи новия корпоративен стил, пренесен от австрийския собственик, който вече е част от четвъртия по големина оператор в света “Америка мовил”.

Според Димитров най-важно за съвременните хора е умението да учат постоянно. Защото в днешния свят знанието е най-лесно достъпно, но и наученото остарява още в момента, в който си го усвоил.

След мениджърската награда Димитров си е поставил нова цел - да спечели тази за съпруг на годината. И това не е шега, защото за нея работи от дълго време - едно от любимите му неща са пътуванията със семейството.

Изпълнителният директор на А1 се съгласи да разкрие своите 7 любими неща пред “24 часа”. Да разкаже как успява да намери време за почивка покрай професионалните си ангажименти, защо обича да чете автобиографиите на известни личности и защо си е купил мотор.

А1 - налагането на бранда в България е едно от най-големите професионални предизвикателства за Александър Димитров. Определя го като отглеждане на дете - да го предпазиш и отучиш от лоши навици и да го възпиташ по възможно най-добрия начин. Убеден е, че той и екипът му са успели да се справят повече от добре - два месеца след смяната на “Мтел” с А1 вече има 95% разпознаваемост на новата марка. И още нещо - харесва му, че брандът има разнообразни визии за разлика от повечето други корпоративни марки.

Пътувания със семейството - всяка година има поне няколко. Като те са запазени само за най-близките, без големи компании. За Димитров това е период, когато всеки успява да посвети време на другия, да бъдат заедно 24 часа в денонощието. Пътуват както по света, така и в България. А сега събират печати от 100 национални туристически обекта у нас. Но невинаги успяват, защото често се случва да забравят книжката, която се валидира.

Автобиографии - убеден е, че в историята на човечеството ситуациите се повтарят. И от автобиографиите може да се научи как да се реагира адекватно. Любима му е тази на Чърчил, защото е управлявал във времена на трудни решения, които обаче са се оказали правилни.

Електронни джаджи - Димитров не може без тях. Ако не е с телефон в ръка, е пред лаптопа или таблета. И не е само заради професионалните ангажименти - превърнал е мобилните устройства в източник на информация и средство за общуване с хора от цял свят. Изследвания сочат, че средно човек поглежда телефона си 150 пъти на ден. Шефът на А1 го прави в пъти повече. А единственото време, в което не е с телефон в ръка, е, когато кара мотора си.

Мотор - научава се да го кара, след като навършва 35 години. Преди това не бил убеден, че е достатъчно улегнал, за да го управлява безопасно и по правилата за движение. Не е от рисковите мотористи, но въпреки това не качва други хора на мотора. А возенето с него му дава усещане за свобода. И още нещо - управлението на машината изисква концентрация и това го разтоварва от стреса в работата.

Плаж Аркутино - Димитров твърди, че това е едно от малкото останали места, където може да се почива пълноценно. И че е едно от най-красивите в България, съчетавайки море и планина. Открива го преди десетина години, когато негови приятели го завеждат там. И оттогава всяка година е там със семейството си за поне десетина дни.

Дайвинг - започва да се занимава с гмуркане покрай сина си. Той се записал на курс, а Димитров отишъл с него, за да се убеди, че е безопасно. Но се запалил по този спорт, чрез който открива един съвсем различен свят под водата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене