Все по-близо до тихите свръхзвукови пътувания: Летим от Лондон до Ню Йорк за 3 часа през 2021 г.

X-59  Снимка: Lockheed Martin

НАСА обединява усилията си с американския оръжеен гигант гигант Lockheed Martin, за да изгради свръхмодерен тестови самолет, който би могъл да проправи пътя за завръщането на свръхзвуковите пътувания на хора, предаде "Фокс нюз".

Очаква се X-59 да достигне невероятни скорости, без да създава оглушителния звуков удар, който винаги идва с преминаването на звуковата бариера.

Самолетът, който е наричан от "Син на Конкорд", ще достига 55 000 фута (16 764 метра) височина и ще развива невероятна скорост от 940 мили/ч (над 1500 км/ч).

От Lockheed Martin посочват, че това е стъпка, която ще доведе свръхзвуковите пътувания по-близо до реалността.

Стартирането на изпълнението на проекта отбелязва голям скок в напредъка на X-59 и за бъдещето на тихите свръхзвукови пътувания.

Дългият и тънък дизайн на самолета е ключът към постигането на целта.

С навлизането в производствена фаза структурата на самолета започва да се оформя, като ни приближава една крачка по-близо до свръхзвуковите пътувания за хората по света, коментират от компанията.

НАСА е избрала Lockheed Martin за проектирането на демонстратор на безшумен полет, който в крайна сметка ще може да проправи пътя за по-голям самолет, превозващ хора.

Авиационните експерти, работещи по проекта, се надяват, че X-59 да извърши първия си полет през 2021 г., като основната цел е да събере данни за по-тихи свръхзвукови пътувания.

Това ще помогне на НАСА да установи приемлив свръхзвуков шумов стандарт за пътнически полети и да се отменят настоящите регулации, забраняващи свръхзвуковите пътувания над земята.

Когато "пречупим" звуковата бариера, се надяваме, че ще създадем звук, който ще бъде силен колкото затварянето на вратата на кола.

Първият полет на X-59 ще пропътува разстоянието от Лондон до Ню Йорк само за три часа, без да излъчва силен звуков шум. Планиран е за 2021 година.

Краят на свръхзвуковата пътническа авиация, просъществувала няколко десетилетия, настъпи с последния полет на френско-британския самолет "Конкорд" през 2003 г. 

Историята на "Конкорд" започва през ноември 1962 г., когато Франция и Великобритания сключват договор за съвместна разработка на свръхзвуков пътнически самолет.

В цялостното проектиране и изработване на машината участват около 300 френски и 250 английски фирми. Проектът струва около 3,5 млрд. долара като в осъществяването му участват 200 000 души от двете страни на Ламанша.

Тъкмо когато успехът е почти налице, американските конкуренти нанасят удар, като забраняват допускането на "Конкорд" в американското въздушно пространство с аргумента, че машината е твърде шумна.

Последният полет на "Конкорд" вози 100 пътници, сред които множество знаменитости и бизнесмени.

Превод и редакция: Джейн Димитрова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене