3 месеца Петър Стойчев взема само студен душ заради плуването на Антарктида

Петър Стойчев

За 4 месеца ще се състезава в ледените води на Южния и на Северния полюс

Лудост. Смразяваща кръвта лудост. Мечта. Гореща като кръвта му, българската кръв. Цел. Висока и далечна, но в никакъв случай невъзможна. Та нали над нас трябва да е само небето, дори пред нас да е само океанът. Реалност. Скоро лудост, мечта и цел ще се превърнат във факт. Българин ще бъде един от малцината плувци в света, които са се състезавали на всички континенти, плували са във всички океани.

Петър Стойчев е епоха в плувния маратон, носител на рекордните 11 световни купи. Сега е изправен пред последното голямо предизвикателство - да завърши своята ледена епоха, да се превърне в абсолютна вселена в плуването в открити и ледени води.

Антартика - последният континент, последното огромно предизвикателство за Петър Стойчев. “Това е единственият континент, на който не съм плувал. На път съм да завърша мечтата си да съм се състезавал на всички континенти”, заяви Петър Стойчев пред “24 часа” от Пунта Аренас (Чили). Намерихме големия български плувец “на края на света”, в един от най-южните градове на Земята. Последната спирка преди Антарктида. Град, лежащ на Магелановия проток – стратегическа връзка между Тихия и Атлантическия океан, заобикаляща нос Хорн.

Преди да се качи на кораба за Антарктида, Стойчев развя българското знаме пред паметника на Фернандо Магелан в Пунта Аренас. На паметника е увековечен и местен индианец. По традиция пътешествениците целуват крака му за успех и късмет. Направи го и Стойчев. И погледна към мечтата си.

15 мъже от 9 държави ще участват в екстремното състезание в мразовитите води край Антарктида, организирано от Международната асоциация по ледено плуване. Един от смелчаците е Петър Стойчев.

На 15 ноември бе първата обща тренировка в ледените води на Магелановия проток, преди качването на кораба за Антарктида.

“Предварително не се

знаят денят и часът

на самото плуване

Мястото и времето ще бъдат избрани по преценка на капитана на кораба, в зависимост от метеорологичните условия. Плуването е в открити води на напълно непозната територия. Единственото, което знам, е, че трябва да съм готов да плувам в ледени води. Дистанцията е класическа - 1000 метра. Температурата на въздуха ще е между 0 и минус 15 градуса. Температурата на водата ще е около 0 градуса.

Солените води може

да достигнат дори до

минус 0,3 -

минус 0,4 градуса

Ще плуваме около айсберги. Ледовете сега се топят и във водата има малки кристали. А ние плуваме с обикновени бански до под коляното. Не сме с неопрен. Единствените ми помощници и приятели са бански, шапка и очила. А допълнително съм взел тапи за уши, защото ледената вода може да навлезе през ушите и да доведе до неприятно състояние. Мозъкът трябва да бъде максимално отделен от ледената вода, а тя може да се доближи до него именно през ушите.

Който ме види, винаги казва: “Ти си луд”. Да, на повечето хора това може да им се стори лудост, но на мен винаги по-трудното ми е харесвало. Достатъчно съм постигнал в плувния маратон, но всъщност винаги съм си падал по екстремните неща”, разказва Петър Стойчев.

“Важно е да се отбележи, че вече не съм професионален състезател. На 42 години съм. След дълги години състезания, сега основният ми приоритет е семейството ми. Затова и не съм имал време да водя специализирана подготовка за плуването в ледените води на Антарктида. Нямах къде или по-скоро как да отида да се готвя специално. Имаше идея да отида на подготовка на глетчер в Австрия, но нямах такова време. Голямото предизвикателство в Антарктида ми е важно, но децата и семейството са ми най-важни. Сега дори ми е по-тежко това - липсата на децата и семейството ми, тъй като цялото пътуване продължава около 1 месец. Нямаше как да лиша семейството си от себе си, а и аз да се лиша от него още повече заради подготовка. Затова пък последните 3 месеца ползвах само студения душ. Това ми беше тренировката в домашни условия”, разказва Петър Стойчев.

“Отивам в Антарктида не със задължителна мисъл да спечеля на всяка цена, но с мисълта, че наистина ще предизвикам още повече себе си и ще сбъдна тази своя мечта. Не познавам конкурентите си, знам, че има много добри руснаци. Но плуването в ледени води няма нищо общо с плуването в басейн. Понякога дори най-бавният плувец в нормални условия може да те изпревари, защото в случая става въпрос и за аклиматизация, издръжливост на тялото. Водата не е просто студена, тя е болезнено студена.

Не си ти, като влезеш

в ледените води”,

продължава Стойчев.

Разбира се, макар вече да не е професионалист, макар да не е водил специализирана подготовка за предизвикателството в Антарктида, Петър Стойчев си е сред най-подготвените в света. Да не кажем и най-подготвеният. Все пак актуалният шампион от световното първенство по плуване в ледени води се казва Петър Стойчев. През 2015 г. първият българин, влязъл в Международната зала на плувната слава в САЩ, е поканен за специален гост на първото световно първенство по плуване в ледени води. Запалва се. А след две години е най-добрият сред 120 души от 27 страни. През януари 2017 г. българинът постави и световния рекорд на световното в Бургхаузен, преплувайки 1000 метра при около 2 градуса температура на водата за 12:15,87 мин. В откритите и още по-студени води край Антарктида ще е по-тежко. Времето може би ще надмине 13 минути, а дори градус по-ниска температура на водата оказва огромно влияние върху организма.

След като е ставал световен шампион на 25 км плуване в открити води в Шанхай при 31 градуса температура на водата, сега Петър Стойчев е изправен пред голямото предизвикателство да стане сред малцината в света, плували състезателно в Антарктида при 0, че и малко под 0 градуса. Тоест

българинът ще се

е състезавал при

над 31° разлика

в температурата

на водата

И още нещо уникално - през ноември 2018 г. Петър Стойчев ще плува на Южния полюс в ледените води на Антарктида, а през март 2019 г. - на Северния полюс в мразовитите води край Мурманск, където ще се проведе третото световно първенство по плуване в ледени води.

Така българският министър на спорта в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. вече се превръща в министър на ледените води в световен мащаб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене