Стефан Данаилов предизвиква Радина Боршош с комедийни роли

Стефан Данаилов и Радина Боршош

Класът, който води актьорът, работи по два проекта до Нова година

Класът на Стефан Данаилов в НАТФИЗ ще се представи с две премиери до края на годината, разказа Радина Боршош, една от неговите студентки.

Мастърът, както те го наричат, не спира да ги предизвиква с нови проекти. “До Нова година MASTERCLASS работи по два такива. Ще имаме две премиери в рамките само на месец и половина”, казва актрисата.

Първият е “Кръв и власт” и е по текстове от Шекспир. Той включва компилация от откъси, взети от негови пиеси. “Всеки един от нас има по няколко роли в представлението”, допълва Боршош.

Вторият проект е “Зверското синьо” от Филип Ридли. “Историята на тази пиеса е много любопитна. Тя е създадена за един университет в Англия, Ридли я пише през май 2017 г., а студентите се дипломират с нея през юни същата година. До този момент пиесата не е играна никъде другаде”, казва актрисата.

Не Стефан Данаилов обаче ще поставя пиесите на сцена. Това ще направят д-р Росица Обрешкова и д-р Сава Драгунчев, който превежда “Зверското синьо” на български език. “Разбира се, винаги финалната дума е на Мастъра”, казва Боршош. “Когато предстои четене на маса или въртене пред професора, е особено отговорно. Той има критично и проницателно око. Веднага вижда нещата в цялост и понякога така ни преобръща в нагласите ни за ролите, че сякаш ти отваря очите и всичко си застава на място”, допълва тя.

Разговорите ѝ с Мастера винаги са много откровени. “Той има една фраза “никога не се лъжат деца”, защото ние сме неговите деца. За мен е важно да не предам това доверие. Помня как миналата година ме провокира да направя комедиен образ, веднага беше усетил залитането ми към драмата. Често споделям с него и следвам съветите му”, казва Боршош.

Репетициите за двете пиеси започнаха с началото на семестъра в НАТФИЗ и студентите спазват стриктен график. “Разбира се, без смях не може. Много често се шегуваме с персонажите си и понякога това може да се окаже ценно - нов прочит, нова посока”, допълва актрисата. В момента подготвя други два проекта, които обаче не иска да разкрива. “Истински важно за мен е да заслужа мястото си в тази професия, защото горя за нея с цялото си сърце”, казва Боршош. 

Мастъра и студентите му
Мастъра и студентите му

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене