Софийската филхармония с концерт за 100-годишнината на Ленард Бърнстейн

Пианистката Борислава Танева ще изпълни произведение на баща си Александър Танев - един от големите български композитори.    СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Софийската филхармония, дирижирана от маестро Найден Тодоров, ще изсвири симфония №3 “Кадиш” на Ленард Бърнстейн и така ще отбележи 100-годишнината от рождението на големия американски пианист, композитор и диригент.

Концертът в памет на Бърнстейн ще е на 13 декември в зала “България”. Факт е, че целият музикален свят чества рождението му, след като 2018-а бе определена за годината на Бърнстейн. Той е един от най-обичаните композитори на всички времена. Неколкократен носител на наградите “Еми” и “Грами”, номиниран е и за “Оскар”. От 1958 до 1969 година е главен диригент на Нюйоркската филхармония. Пише опери, симфонии, камерна и инструментална музика и мюзикъли. Бърнстейн е единственият композитор на класическа музика, който пробива на Бродуей с мюзикъла си “Уестсайдска история”. Заради емоционалния си стил на дирижиране се превръща в истинска звезда не само сред почитателите на класиката.

Музикантът остава в историята и със своята просветителска и педагогическа дейност.

С този концерт Софийската филхармония отбелязва и още една годишнина - 90 години от рождението на големия български композитор Александър Танев. Неговата дъщеря, голямата българска пианистка Борислава Танева, ще представи едно от най-красивите му произведения - “Дивертименто концертанте за пиано”.

Концертът е със специалното участие на оперната прима - сопраното Ина Кънчева, Веселин Будаков, националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов”, Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров и смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

През декември билетите за всички концерти на Софийската филхармония се предлагат с 30% отстъпка, а за учениците и студентите входът е безплатен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене