Илияна Йотова откри 46 Международен панаир на книгата в НДК

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри 46 Международен панаир на книгата, поспря се на много щандове и се изкуши да се потопи във виртуална реалност.

Той ще продължи 6 дни на 6 етажа, участват 160 издателства

"За мен е огромна чест да открие 46 Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Международен литературен фестивал. НДК се превръща във вълшебен дворец, в който читателите стават пътешественици и приключенци в непознати светове", каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форума. Тя припомни думите на Константин Философ "Голи са народите без книги" и подчерта, че неутолимата жажда да се чете е единственото препятствие срещу злото и невежеството. Вицепремиерът пожела всеки да си отиде от НДК с любима книга. (Малко по-късно тя си купи биографията на аСтефан Данаилов "Романът на моя живот").

Зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов поздрави организаторите от името на кмета Йорданка Фандъкова. Той каза, че Софийски международен панаир на книгата заема важно място в Културния календар на Столична община и се ползва с нейната подкрепа.

160 издателства чакат читателите на 6 етажа шест дни (до 16.12.). Тази година той е под мотото "Четири страни - един език" и представя литературата на Австрия, Германия, Швейцария и Лихтенщайн. Съпътстваща програма е изключително наситена и ще представи премиери на най-новите книжни заглавия у нас, предвидени са десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 80 гости.

Щандът на издателство труд е 203 на втория етаж и традиционно събира много читатели с разнообразието от заглавия и отстъпки от 20 и повече процента.
Щандът на издателство труд е 203 на втория етаж и традиционно събира много читатели с разнообразието от заглавия и отстъпки от 20 и повече процента.
Много богат е щанда на издателство "Труд". Той е под номер 203 на втория етаж.  Там ще намерите както сериозни текстове за ценители, така и книги за свободното време, заредени с романтика, най-добрите книжки с приказки, включително и за приключенията на зайчето Питър. Предвидени са сериозни отстъпки от 20% и дори повече. Хитовете на годината са "Гунди - какъвто не го познавате" и "Личното тефтерче на Христо Ботев. 

На щанда е и уникалният албум "Цанко Лавренов" с 1073 висококачествени снимки на негови произведения и текстове от водещи изкуствоведи. Изданието е след кандидатстващите за наградата "Златен лъв" на Асоциация "Българска книга" за 2018 г.

В програмата присъстват събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба. Традиционно, Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв“.

За литературния фестивал

За шеста поредна година панаирът посреща Софийски международен литературен фестивал. Фокусът на тазгодишното му издание пада върху немскоезичната литературата на държавите Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. Програмата му ще представи на българската публика 11 гостуващи автори в чуждестранната си програма и над 70 български участника в различни формати - срещи с автори, дискусии, изложби и детска програма, както и новите "Бързи литературни срещи". Софийски международен литературен фестивал представя и тайно поетическо четене. Сърцето на литературния фестивал традиционно ще тупти на сцената на мраморно фоайе, ет. 2 на Националния дворец на културата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене