Германец помоли учените да изчислят неговия въглероден отпечатък

СНИМКА: Pixabay

Германският софтуерен предприемач Дирк Грацел се обърна към учени от Берлинския технически университет с молба да изчислят индивидуалния му въглероден отпечатък, предаде Асошиейтед прес.

Грацел се заинтересувал какво е количеството въглероден диоксид, генерирано в атмосферата през целия му живот. Оказало се, че то е равно на 1180 тона СО2. Грацел се ужасил като разбрал, че отделя 27 тона СО2 на година. Това е доста повече от средното за Германия от 11,5 тона СО2 на година. Учените предполагат, че разликата се дължи на продължителните служебни пътувания, предава БТА.

Според учените, въглероден отпечатък от 2 тона на година за всеки човек е устойчива стойност.

Преди две години Грацел прекарал цял ден събирайки боклуци в гора. Тогава той решил да изчисли и намали собствените си отпадъчни емисии. Но открил твърде малко практически указания за това.

След продължително търсене, Грацел решил да се обърне към Матиас Финкбайнер - ръководител на Института по технологии за опазване на околната среда в Берлинския технически университет. Финкбайнер разполагал с опит в изчислението на въглеродния отпечатък в много по-голям мащаб, но се съгласил да му съдейства.

Той поискал подробни данни за ежедневния живот на бизнесмена - какво яде и пие, колко дълго стои под душа, колко време кара автомобил или лети със самолет.

Изчислението разкрило и други шокиращи за Грацел факти: например, че яденето на кашкавал и сирене замърсява околната среда.

Грацел предприел редица екологични мерки: започнал да пътува само с влак и велосипед, направил изолация на къщата си от XVIII в. и се къпел само по една минута на ден. В резултат успял да сведе въглеродния си отпечатък до 5-6 тона на година. Започнал да сади и дървета, но за генерираните през 50-годинишния му живот въглеродни емисии трябва да засади 100 хектара дъбова и букова гора. Той има амбицията да намали емисиите си с още тон. Въпреки това Грацел не налага промяната на близките си. Много от тях се заинтересували от промените, но не всички били готови да ги осъществят. Например жена му продължава да шофира.

Учените търсят по-практични начини за намаляване на СО2 от всеки човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене