Оцеляването на корали след период на избелване ги прави по-резистентни към горещините

СНИМКА: Pixabay

Корали в Големия бариерен риф, които са оцелели след периоди на избелване, предизвикани от повишаване на температурата на водата, са по-резистентни срещу ново затопляне следващата година, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Големият бариерен риф, разположен на североизток от австралийския бряг, бе засегнат от два периода на избелване през 2016 г. и 2017 г. Под въздействието на необичайни фактори, свързани с околната среда, като затопляне на водата, стресираните корали се освобождават от малките водорасли, с които са в симбиоза. През 2016 г. и 2017 г. цели коралови рифове получили увреждания или загинали по време на безпрецедентни климатични събития. Ново изследване обаче показа, че реакцията на коралите варирала през въпросните две години, предава БТА.

"С изненада установихме по-малко избелване през 2017 г., макар че температурите бяха по-високи в сравнение с предишната година", заяви ръководителят на изследването Тери Хюз от университета "Джеймс Кук" в Австралия. Избелването в северната част на Големия бариерен риф, която бе най-силно засегната през 2016 г., е далеч по-малко през 2017 г., макар че коралите бяха подложени на сходен термичен стрес през двете години. В централната част на Големия бариерен риф е наблюдавано едно и също ниво на избелване през двете години, макар че температурите бяха по-високи през 2017 г. Освен това през 2017 г. учените изобщо не открили избелване на корали в южната част на Големия бариерен риф, където избелването през 2016 г. бе минимално.

"Това ни изненада, защото ако поведението на коралите в южната част на Големия бариерен риф бе едно и също през двете години, 20-30 на сто от тях щяха да са избелени - отбеляза Хюз. - Изглежда, че придобитият през първата година опит им е помогнал да се приспособят към по-големите горещини през втората година."

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change. /

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене