Крус и Бардем отново заедно във “Всички знаят” на виртуозния Асгар Фархади

Съпрузите Пенелопе Крус и Хавиер Бардем са изключителни артисти поотделно, но заедно пред камерата са сякаш безпогрешният залог, от който се нуждае един завладяващ филм. Двамата доказват индивидуалните си качества и осезаемата си химия за пореден път след лентата “Да обичаш Пабло” във филма “Всички знаят” на иранския режисьор Асгар Фархади, двукратен носител на “Оскар”.

Драмата откри тазгодишния кинофестивал в Кан, като затвърди мнението на критиците, че Фархади е кинематограф от световна класа, а работата му надхвърля ограниченията на езика. Така продукцията стана вторият испаноезичен филм, поставил началото на бляскавия форум, след като за първи път тази чест имаше “Лошо възпитание” на Педро Алмодовар през 2004 г.

Виртуозният талант на иранския режисьор, съчетан с актьорските изпълнения в лентата, покоряват публиката безапелационно с този драматичен психологически трилър.

За “Всички знаят” Фархади прескача от своя роден Иран към слънчева Испания. Той е и сценарист на филма, за който залага най-много на трима от най-въздействащите испаноезични актьори, а именно Крус, Бардем и обаятелния Рикардо Дарин. Тримата си партнират още с Едуард Фернандес, Барбара Лени, Инма Куеста, Елвира Мингес, Рамон Бареа.

Всъщност режисьорът не говори испански и използва двама преводачи на снимачната площадка за по-добра комуникация с артистите.

“Бардем, и особено Крус, впечатляват в ролите, специално написани за тях. Тяхната химия, но и тяхната меланхолия за това, което е могло да бъде, са осезаеми”, пише Hollywood Reporter.

Без съмнение най-въздействаща игра демонстрира огнената Пенелопе, която не пести силите си на снимачната площадка. Самата тя признава, че този филм е едно от най-болезнените преживявания, които е имала като актриса.

“Всички мои сцени бяха много интензивни - разказва Крус в интервю. - В една сцена получавам паникатака в колата и накрая действително се озовах в линейка Стана от хипервентилация и моята кръвна захар, която винаги е много висока заради сценичната треска. Спомням си, че когато излязох от линейката, Асгар се увери, че съм добре... И после ме помоли да направим пак сцената.”

Фархади създава увлекателен поглед към обществени разделения и тайни, които обединяват и застават между хората. Какво се случва, когато привидната идилия се оттегля и излизат тайни, които не са под секрет, а всъщност “всички знаят” или поне подозират уж скритото.

Историята за подозрение, пари и потомство се завихря около Лаура (Крус), която живее с аржентинския си съпруг (Дарин) в Буенос Айрес. Тя се връща в родното си село в Испания с двете си деца за сватбата на сестра си. В началото съпругът й отсъства и тя се впуска с меланхолия в ежедневието от своята младост. В семейството й обаче зрее напрежение, а допълнителни усложнения произлизат и от срещата със старата й любов Пако, който сега се грижи за близките лозя. Двамата израстват заедно и се влюбват като тийнейджъри, когато фамилията на Лаура притежава земята с лозята. По-късно Пако купува част от имота на своята любима на добра цена, макар да се оказва, че всъщност се е възползвал от семейството, за да стане собственик незаслужено.

В настоящия момент на действието неочаквани събития изправят героите пред трудни психологически решения и тежък морален избор. По време на ненадейно спиране на тока са оказва, че дъщерята на Лаура е изчезнала.

Съпругът й се появява, но присъствието му сякаш е безсмислено в цялата драма, а разстроената майка се обръща за помощ към бившата си любов. Напрежението достига критични нива, разбулват се събития и предателства, довели до причината за отвличането на момичето.

Подобно на работата си досега иранският режисьор показва умение да извежда във фокус социални детайли - как един мъж носи селското си минало дори и когато вече е земевладелец, как една жена може да се превърне в чужденка за фамилията си само с физическото отдалечаване от нея. Драмата определено е богата на нюанси.

“Всички знаят” бе показан у нас в рамките на “Киномания 2018”, а редовната му премиера на големия екран в нашите салони е на 14 декември.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене