Светът през очите на гениалния учен Алберт Айнщайн

65 негови писма и есета за първи път излизат на български

65 есета и писма на един от най-великите умове на всички времена - гениалния физик Алберт Айнщайн са публикувани в сборника “Как виждам света”(ИК “Сиела”). Текстовете в книгата са писани в различни периоди от живота на Айнщайн преди 1934 г., когато най-великият физик на XX век е бил на върха на научната си кариера, но все още не е бил популярен като мъдреца на атомната ера. Основните теми, върху които откривателят на Общата теория на относителността пише, са религията и науката, човекът и богът, съдбата, войната и мирът, национализмът и хуманизмът.

Някои от текстовете са писма до приятели или непознати. Други са добре обмислени трактати на теми като “Смисълът на живота”, “Религия и наука”, “Фашизъм и наука” и “Еврейските идеали”, “Проблемът на пацифизма”. В книгата са включени и коментари на Айнщайн по актуални за времето си международни събития, както е в случая с “Америка и конференцията за разоръжаване”, и др.

В преломните години между двете световни войни посланието на Алберт Айнщайн е най-вече за солидарност, мир и обединение. Въпреки че създава текстовете, публикувани в “Как виждам света” в края на най-тежката икономическа криза в съвременната история, във времена, когато самият той е принуден да напусне страната си, за да се спаси от режима на Хитлер, Айнщайн поставя на първо място в ценностната си система - дори над собствените си научни търсения - доброто на човечеството.

“Този подбор от писма, статии и изявления на гения, е направен с цел да изгради образа на един човек. Днес този човек е въвлечен, противно на неговите намерения, във водовъртежа на политическите страсти на съвременната история. Така Айнщайн е сполетян от съдбата на много други велики мъже от историята - неговият характер и мненията му са представяни на света напълно изопачени. Истинската цел на книгата е да предотврати тази съдба”, пише в предговора.

Още предложения на ИК "Сиела"

Със “101 отбивки с деца” планирайте семейни бягства от града и весели ваканции

Излезе “101 отбивки с деца” от Иван Михалев и Елина Цанкова (ИК “Сиела”). Оказва се мисията “с деца на море” възможна!

Майсторите на пътеводители са на помощ на всички родители със 101 предложения за най-добрите места за фамилни пътешествия и почивки в България.

След феноменалния успех на поредицата “101 отбивки” и едноименния блог (www.otbivki.com) пътешествениците Иван Михалев и Елина Цанкова приветстваха с добре дошъл на борда още един приключенец - сина им Александър. Оттогава тримата обикалят страната заедно в търсене на онези красиви дестинации, подходящи за семейни бягства от града и ваканции с деца.

Мисията с деца на почивка се оказа възможна благодарение на техния общ пътеводител!

“101 отбивки с деца” е подборка на най-добрите места за фамилни пътешествия и почивки в България. Това не е просто поредният пътеводител, а книга вдъхновение за родители, които искат да споделят радостта от пътуването с децата си.

Освен 101 непознати места, любопитни факти за тях, точни упътвания и друга полезна информация в книгата ще откриете и бонус – 12 български фестивала, подходящи за деца. От кукерски танци и улични карнавали до парад на хвърчилата и лютеницотерапия - “101 отбивки с деца” обхваща най-вълнуващите празници на открито, подредени по дати през годината.

България е пълна с очарователни места, които ще отключат любопитството на вашето дете и ще ви подарят безброй щастливи мигове, за които с радост ще си спомняте, когато децата ви пораснат и поемат сами по широкия свят.

Повече информация относно проекта на Иван Михалев и Елина Цанкова търсете на фейсбук страницата “Отбивки”.

„Песента на моряка“ – последният голям самостоятелен роман на Кен Киси

Антиутопичният шедьовър излиза 30 години след „Полет над кукувиче гнездо”

30 години след като създава шедьовъра „Полет над кукувиче гнездо” американския писател Кен Киси завещава на световната литературна съкровищница още една достойна по размах и внушение творба.

„Песента на моряка” излиза в ново луксозно издание с твърди корици и в познатия превод на Йолина Миланова (изд. „Сиела).

Мащабната антиутопия, която геният на Киси разполага в десетилетията, в които самите ние живеем, пренася читателя в Куинак, Аляска – последното недокоснато от покварата на цивилизацията и екологичната криза кътче на Земята.

Животът в Куинак – това забравено от бога място – е прост и ясен: хората си вадят хляба с усилен труд, имат своите малки радости, следят отдалеч какво се случва по света, но не желаят да бъдат част от всеобщата лудост. Сурова земя за истински хора.

Спокойните води на ежедневието се разместват, когато на кея акостира богаташката яхта „Сребърната лисица“, собственост на Герхард Стюбинс – най-популярният режисьор на планетата. Той и неговият екип са избрали Куинак за мястото, където ще заснемат мащабна холивудска екранизация на легендата за инуитската принцеса Шуула. За тази цел обаче им трябва съгласието на обитателите на градчето. А на борда на яхтата има човек, който търси отмъщение за събития от миналото.

Светът е дошъл при жителите на Куинак. И цената на душите им е вече определена. Последното чисто кътче на Земята е в опасност.

„Песента на моряка” е мащабна и безкомпромисна история, населена с рибари, моряци, холивудски звезди, бохеми, измамници, грешници и най-вече с хора с необичайна съдба.

Роман за истината сред прояден от лъжи свят – и за непреходните ценности сред суетата на глупостта. Когато зазвучи „Песента на моряка”, целият свят притихва.

Класацията на ИК "Сиела"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене