Любо Нейков в районното в Банкя за снимките на “Столичани в повече”

Полицейското управление в измисленото село Извор в сериала всъщност е в истинската сграда на полицията в Банкя. Любо Нейков в ролята на Рангел Чеканов работи с екипа там преди дни.  СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Голяма тълпа хора се е събрала пред сградата на полицията в Банкя. Изведнъж всички млъкват и застават на място, само един от мъжете се отделя от множеството, тръгва бавно към входа, пооглежда се и след секунда колебание влиза уверено в районното.

Ако човек се вгледа внимателно, ще забележи, че множеството е снимачен екип. А щом погледне отблизо мъжа в центъра, веднага ще се досети, че това е сцена от “Столичани в повече”. Това все пак е един от най-обичаните и изключително талантливи актьори - Любо Нейков. Той се връща към любимия образ на Рангел Чеканов за новия 13-и сезон на най-дълго излъчвания български сериал.

Снимките по него започнаха преди месец и половина в Божурище, а тази седмица се пренесоха в Банкя. “Хващате ме в критичен момент, когато съм взел решение да се предам. Това е катарзис, но търся спасение”, казва Любо Нейков минути след като героят му Рангел Чеканов е прекрачил прага на полицейското управление.

C него на малкия екран ще се завърнат и колегите му, изиграли любимите герои от сериала - Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев, Силвия Лулчева, Албена Павлова. Но в последните епизоди на 13-ия сезон има една значителна промяна - за първи път с режисурата на сериала се захваща Евтим Милошев.

Двамата с Нейков се познават от години. Малко след като завършва НАТФИЗ през 1998 г. в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Румен Рачев, Любо Нейков започва да участва в “Хъшове”, а не след дълго и в продължението на предаването - “Шоуто на Слави”. Там показва големия си комедиен талант и способностите си да имитира блестящо и най-скучния образ. Евтим Милошев пък е от основното ядро на създателите на студентската програма “Ку-Ку”, която се излъчва в ефира на БНТ от 1990 до 1994 г., а след това - от основателите на “Шоуто на Слави”.

Евтим Милошев за първи път режисира колегата си Любо Нейков.
Евтим Милошев за първи път режисира колегата си Любо Нейков.

През септември 2006 г. двамата правят собствена продуцентска компания “Дрийм тийм продакшънс”. Не след дълго към тях се присъединяват Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов и Руслан Мъйнов. През 2007 г. компанията прави най-успешното комедийно шоу, което се излъчва и до днес в ефира на Би Ти Ви - “Комиците”. Милошев и Нейков стоят зад рецица успешни тв формати като “Сървайвър”. Сериалът им “Столичани в повече” достига рекорд - тръгва през 2011 г. и досега са излъчени 12 сезона - нещо, което не се е случвало с нито една българска поредица.

Bсъщност 12-ият трябваше да е последен, затова и той има много категоричен финал. “Приключихме 12-ия сезон, като на края му екипът влезе в кадър. Емоцията беше голяма, затворихме проекта, но зрителите искат още “Столичани в повече”. За нас това е голямо признание. Не сме очаквали, че сега ще снимаме 13-и сезон. Голямо удоволствие е, че пак сме заедно. Но за първи път режисирам Любо - това е голям кеф. Той е великолепен актьор, това е ясно. Преди да започнем снимките, ми каза: Навсякъде ходим, какво ли не правим, само в “Столичани” не сме били заедно, сега е моментът”, разказа Евтим Милошев пред “24 часа”.

“Голяма чест и удоволствие е, че зрителите поискаха 13-и сезон. Сценаристите направиха така, че може да има и 23-и сезон. Родиха се много хубави завръзки и сюжетно има път накъде да се развива. Голям барут в патрона за мен е, че Евтим застава на режисьорския стол. Аз съм го гледал как работи като режисьор, заедно сме били и по реклами, и по други сериали, но нямах търпение да дойдат тези епизоди. Ние сме си голям тандем. Не съм спал цяла нощ от вълнение”, усмихва се Любо Нейков.

С екипа на “Столичаните” работят по 12 часа почти всеки ден, за да завършат сцените. “В 13-и сезон зрителите ще видят много неща, които ни съпътстват в нашето всекидневие. Всичко, което минава през новините, вълнува ни в обществото - магистралите, богатия корупционен инструментариум, борбата за власт, алчността, реакцията на хората, любовта. Тези сюжети, разбира се, ще са разказани с хумор, забавление и самоирония”, казва Милошев.

През годините с роли в сериала се включват едни от най-големите актьори у нас - основен персонаж е поверен на Стоянка Мутафова, а с епизодична поява са били Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Васил Попов, Стефан Данаилов. Сега в “Столичаните” влиза Георги Стайков - един от малкото наши актьори, който става звезда и секссимвол в българското кино преди 1989 г. Той е първият от младите актьори, за чието участие в култовия си филм “Вчера” режисьорът Иван Андонов няма колебание. Стайков е в образа на Ростислав - приятел и съперник на главния герой Иван (Христо Шопов). Получава ролята след надпревара с почти всички студенти в НАТФИЗ тогава.

Aктьорът играе в редица филми, а след 1991 г. решава да замине за Лондон, където живее няколко години. Впоследствие се установява в Стокхолм и там освен с актьорство се занимава и с бизнес. Играе във “Всичко за любовта” и е едно от известните лица от шведския минисериал “Бек”. Участва в над 40 филми и сериали в чужбина, докато през 2007 г. се върна пак в страната ни и българското кино. Първата му по-голяма поява в него е с комедията “Мисия Лондон”, в която си партнира и с Любо Нейков.

Георги Стайков ще е влиятелен бизнесмен в 13-ия сезон на “Столичаните”.
Георги Стайков ще е влиятелен бизнесмен в 13-ия сезон на “Столичаните”.

В новия сезон на “Столичани в повече” голяма част от сюжета ще се върти именно около героя на Георги Стайков. “Той е мистериозна личност, която дърпа конците на всички и е от тези хора, за които нито се говори, нито се пише, нито се знае. Плановете му се сблъскват с нещата, които искат да направят хората от Извор.

Mоят герой Калоянов е от лошите. Много обичам такива роли, защото те са по-интересни за играене, отколкото положителните. С Любо Нейков работихме в “Мисия Лондон”, сега се виждаме отново и е все едно, че не е минало никакво време оттогава. Много се забавляваме, повечето ми сцени са с него - той е изключителен имитатор и разказва много смешни истории”, разказва Стайков.

“Той веднага прие поканата ни с Евтим. За мен наистина е чест и удоволствие да играем заедно. Това е човек, от когото съм се учил, гледал съм със съвсем други очи като ученик в незабравимия филм “Вчера”, обяснява Любо Нейков, седнал в полицейското управление в Банкя.

А там го чака още някой - каскадьорът Асен Асенов, участвал в куп холивудски филми като “Непобедимите” 2 и 3, “Невъзможно бягство”, в които е дубльор на Силвестър Сталоун, “Троя”, в който има сцена с Брад Пит, в първия сезон на “Игра на тронове”.

С роля в сериала е дубльорът на Сталоун и един от най-добрите каскадьори у нас Асен Асенов.
С роля в сериала е дубльорът на Сталоун и един от най-добрите каскадьори у нас Асен Асенов.

В “Столичани в повече” обаче няма да е каскадьор, а актьор със своя роля - на полицай Георгиев. Той посреща Рангел Чеканов в полицейското управление. Получава от него папка с документи, която да предаде на началника си.

След това заплашва Чеканов, че ще го пребият. Изведнъж героят на Любо Нейков хваща стола до себе си, удря полицая в гърба и му взема пистолета. Как завършва схватката, зрителите сами ще видят по Би Ти Ви. Сериалът се връща на екрана през март.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа

Напишете дума/думи за търсене