Македонци заплашват Милен Русков

Страх ме е за живота ми, казва авторът на "Възвишение"

Пращат му писма със закани, подслушват му и телефона заради романа "Чамкория"

"Ужасно ме е страх за живота ми. Притеснителни са нещата. Македонисти ми пращат заплашителни писма, слушат ми и телефона. Цялата работа е истинска, не си я внушавам. Провокирам ги с романа си "Чамкория". Той вероятно съдържа болна тема за тях."

Така най-успелият БГ писател за миналата и тази година Милен Русков сподели притесненията си пред "България Днес" във връзка със ситуации, които напоследък му се случват и не може да си обясни.

"Слуша ми се телефонът. Ето, и сега, като говорим с вас, пак усещам, че на линията има и други хора. Но на тях няма какво да им казвам, те така и така всичко знаят", обяснява Русков.

Милен Русков
Милен Русков

Засега писателят не смята, че трябва да се жалва на съответните органи, но ако заплахите продължат, със сигурност ще го направи.

Романът "Чамкория", който излезе в две части на българския пазар, бе отличен с националната литературна награда "Елиас Канети", а Милен Русков е най-добър писател в последните две години.

Книгата е разказ за положението в България след края на Първата световна война, когато страната ни преживява земеделската диктатура и следва гражданска война, която се води ожесточено между комунисти, македонски дейци, земеделци и военни. Това е поредното време на саморазправи, политически убийства и безследни изчезвания в историята ни. Същевременно е момент на почти истерична веселост - на хумор, музика и забавления като за последно. Появява се Смирненски, загива Гео Милев. Стоян Миленков започва да пее първите си закачливи и пиперливи текстове по ресторантите. На сцената излизат лицата, които ще продължат да играят важни роли чак до спускането на Желязната завеса двайсет и няколко години по-късно. И разбира се, Марко Фридман взривява катедралата.

Захари Бахаров бе блестящ в ролята на бай Славе в театралната постановка "Чамкория" в Театър 199. Режисьор бе Явор Гърдев.
Захари Бахаров бе блестящ в ролята на бай Славе в театралната постановка "Чамкория" в Театър 199. Режисьор бе Явор Гърдев.

В центъра на тези събития е недоверчивият, здравомислещ глас на шофьора бай Славе Желязков, ветеран от Солунския фронт. Минали са само 13 години от гигантския ентусиазъм на Балканската война, но България е съвсем друга и тонът на банишореца е страшно уморен. Уморен, но не до смърт. Русков дава на героя си достатъчно хаплив език, за да не си позволим да се чувстваме все едно четем Ремарк. Но... вероятно македонистите, които са представени в книгата не като борци за свобода, а в негативен план, са изнервили част от четящата публика на романа.

"Нямам представа дали е така, но ония хора по това време, през 30-те години на миналия век, у нас просто са се разстрелвали. Те не са водили спор - просто стрелят и взривяват. Бутат се в затворите - едните бият другите и обратното. Това е време на страхотно насилие и казано на политкоректен език, "посегателство върху живота и здравето на хората". За щастие в момента няма нищо подобно. Разликата е огромна, а приликата е тази, че както и тогава, а и сигурно винаги ще е така, хората обичат да се разделят на две групи - леви и десни, русофили и русофоби. Това е заложено в човешката природа. Хората се нуждаят от враг. Някой, върху когото да реализират волята си за власт, а тази воля е насилническа воля. Не можеш да я реализираш спрямо приятели и заради това ти трябва някаква друга група хора, към която да можеш да обърнеш тази страна на природата си. Заради това човешката история е изпълнена с вражди, войни и така нататък", обясни още Милен Русков.

Филмът "Възвишение" по романа на Русков също разбуни духовете, но спечели всички писателски награди
Филмът "Възвишение" по романа на Русков също разбуни духовете, но спечели всички писателски награди

Въпреки заплахите писателят ще продължи да пише, като дори в момента в главата му се въртят сюжети за нов роман. "Така е, няма да спра", категоричен е авторът на "Чамкория".

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО - Българско национално движение:

И мен постоянно ме заплашва кой ли не!

"Не съм чел "Чамкория". Ще направя това съвсем скоро. Само с "Възвишение" от Милен Русков съм запознат. Възможно е авторът да е събудил негативни чувства у някои хора, но той има право на художествена измислица в своите писания. Не би трябвало да се драматизират нещата." Това сподели Красимир Каракачанов, председател на ВМРО - Българско национално движение. Самият той също получавал заплахи като автора на "Чамкория". "От 20 години всякакви хора ми се обаждат в негативен план и на мен - от Македония, от Сърбия и т.н. Да не говорим за есемеси и имейли, които получавам постоянно със заплахи, защото изразявам чувствата си по различен от нечии други емоции начин", сподели пред "България Днес" Красимир Каракачанов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене