Компанията "Блу ориджин" отложи изпитанията на суборбиталния си кораб

Суборбиталният кораб "Ню шепърд" Снимка: Туитър/ Blue Origin

Американската компания "Блу ориджин" отложи заплануваните за вторник изпитания на своя суборбитален кораб "Ню шепърд" половин час преди старта, предава ТАСС.

На страницата на компанията в Туитър се изтъква, че отлагането е било свързано с проблеми в наземната инфраструктура. Според представители на "Блу ориджин" състоянието на кораба е добро. Новият старт може да бъде осъществен в сряда, 19 декември.

На борда на "Ню шепърд" са разположени девет експериментални прибора и системи, разработени от учени от университетите във Флорида, Мериленд, Уисконсин, Калифорния и Индиана. В конструкцията им участваха и и сътрудници от космическите центрове на НАСА в градовете Хюстън и Грийнбелт.

"Ню Ориджин" разработи кораба "Ню шепърлд" за суборбитални космически полети по балистична траектория със скорост, която е по-ниска от първа космическа. Тя е недостатъчна за попадане в околоземна орбита, при което корабътсе превръща в изкуствен спътник на Земята. Летателният апарат е с екипаж от трима души и има възможност да приема на борда пътници и полезен товар. Това ще бъде десетото поред изпитание на "Ню шепърд".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене