Странни факти, които са несъвместими на пръв поглед

Нашият свят е пълен със странни отношения и докато на пръв поглед изглежда,че нямат нищо общо, на втори това съвсем не е така. Знаете ли как са свързани ядрената бомба и изкуството?

Запознайте се с няколко неочаквани взаимоотношения между напълно несъвместими неща.

Изкуство и ядрени оръжия

Първата ядрена експлозия оставя след себе си малки количества радиоактивни изотопи като цезий-137 и стронций-90, които покриват Земята. Всички картини, нарисувани след 1945 г., съдържат тези радиоактивни частици. Изотопите са замърсили почвата, включително лененото масло, което се използва в производството на боята за рисуване. Така че е невъзможно да се създаде перфектна реплика на известни произведения от миналото (като тези на Рембранд или Леонардо да Винчи).

Чорапогащници и шорттрек

Някога съветският атлет Виктор Косичкин трябвало да участва в шампионат в Давос. Изведнъж времето станало много студено и той помолил местните германки да му дадат нещо топло да обуе. Те имали само чорапогащници, чиито пети спортистът трябвало да отреже, за да му станат. Изненадващо, той финиширал на второ място. Косичкин харесвал ефекта на чорапогащника толкова много, че го направил част от екипировката, с която тренирал, заедно с плетен черен пуловер. По време на следващите зимни олимпийски игри той спечелил златен и сребърен медал, а този интересен текстилен ансамбъл се превърнал в официалната униформа за спортистите в дисциплината шорттрек.

За останалите четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара

Напишете дума/думи за търсене