Нешка Робева: Това е урок от съдбата за Теди

Теди Александрова игра много силно през 2017 г.

Зачеркването на Теодора Александрова от ансамбъла е урок от съдбата. Така смята легендата Нешка Робева за шумния скандал в художествената гимнастика. Доскорошната титулярка отпадна от тима заради контузия и претърпяна операция. Бившата състезателка на "Левски" засипа с обвинения федерацията в интервю за БНТ.

"Причините (за отказването) не са спортно-технически, а морално-психически - сподели Теди Александрова. - На Световната купа играх със счупен крак. Някои хора ми казаха как симулирам и си измислям, че ме боли. След като играх със счупен крак, ми направиха сложна операция 4 месеца след това. После никой не се интересуваше от моето физическо и психологическо състояние. Нито от ръководството на федерацията, нито от ансамбъла."

Старши треньорът в отбора Весела Димитрова имаше друго обяснение за оттеглянето.

"Главната причина беше това, че кракът я болеше и не успя да се възстанови - обясни специалистката. - Влязоха други деца да играят. Теди изпитваше болки, лекарите направиха всичко възможно за нея. Наложи се да играе на Световната купа. Това беше и нейно решение. Аз първа й се обадих след операцията, момичетата поддържаха връзка с нея."

Александрова е опитала да се върне в отбора. Тя е тренирала до декември с останалите момичета. Президентът на федерацията Илияна Раева разкри, че гимнастичката е имала проблеми с наднормено тегло. Тя е тежала 61 кг, което е било много над нормата.

Божидара Ламбова (вляво) и Нешка Робева (в средата)
Божидара Ламбова (вляво) и Нешка Робева (в средата)

Теодора Александрова израства в клуба на Нешка Робева - "Левски". Нейна лична треньорка е Божидара Ламбова-Рачева, която наскоро се омъжи за популярния певец Адриан Рачев - Румънеца.

"Радвам се, че Теди е осъзнала, че съществува нещо, наречено морал - коментира пред "България Днес" Нешка Робева. - Поне едно от момичетата го е осъзнало. Когато напусна "Левски" заедно с Елена Бинева и Катрин Тасева, тази дума не съществуваше. Нашият клуб ги създаде и подаде за националния отбор. Това са уроци, които идват от съдбата."

С Теодора Александрова в състава ансамбълът спечели сребърен медал в многобоя на световното първенство през 2017 г. и бронз на три топки и две въжета.

Изключиха Матева

Една от звездите в индивидуалния национален отбор по художествена гимнастика Мария Матева също приключи със спорта след скандал. Тя беше извадена от представителния тим по здравословни причини. Грацията дълги години се бори с проблем в гръбначния стълб. В крайна сметка след разговор между Илиана Раева и тогавашната треньорка Ефросина Ангелова Матева е изключена с мотива, че трябва да се погрижи за здравето си.

Мария Матева беше извадена от тима преди две години
Мария Матева беше извадена от тима преди две години

"Не ми беше приятно, защото ми го казаха като свършен факт. Имам сколиоза от малка. Други гимнастички продължават да се състезават с подобна диагноза", сподели Матева.

Драмата с Цвети

Цветелина Стоянова едва не загуби живота си след опит за самоубийство. Цветето на предишния ансамбъл се хвърли от шестия етаж. Животът й беше спасен от лекарите в "Пирогов".

Никой не знае какво точно се случи с Цвети
Никой не знае какво точно се случи с Цвети

До ден днешен не е ясно точно какво е провокирало Стоянова. Версиите са безброй. Злощастната ситуация се развива непосредствено преди европейското първенство в Израел през юни 2016 г. Тогава Цвети отказва участие в шампионата. Треньорското ръководство взема решение на пожар. Любомира Казанова влиза като резерва. Благодарение на нея ансамбълът спаси 4-годишния олимпийски цикъл, а тимът взе бронзови медали от Игрите в Рио де Жанейро.

38-каре2

Никой не знае какво точно се случи с Цвети

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене