Гласът на Бродски звучи в моноспектакъла на Баришников

Представленията са в събота и неделя в Софийската опера

Гласът на починалия през 1996 г. руско-американски поет, философ, писател и носител на Нобелова награда за литуратура Йосиф Бродски звучи в моноспектакъла “Бродски/Баришников”, който легендарният балетист Михаил Баришников ще представи в залата на Софийската опера и балет в събота и неделя.

Двамата са приятели от 1977 г., когато

избягалият

от три години

на Запад

съветски балетист

се запознава с току-що получилия американско гражданство съветски поет.

Дотогава Бродски е успял да публикува в СССР едва 4 свои стихотворения, но повечето му творби все пак са се появили на Запад. През 1972 г. той е изгонен от СССР, след като властите се убеждават, че петте години заточение в Архангелска област няма да “помогнат”.

Бродски и Баришников споделят една и съща съдба на емигранти, стават големи приятели, а самият Баришников признава, че Бродски е един от хората, оказали най-голямо влияние върху възгледите му.

През 80-те г.

двамата стават

и съдружници

- откриват заедно прочулия се години по-късно ресторант “Самовар” в центъра на Ню Йорк.

Моноспектакълът е поставен от латвийския театрален и филмов режисьор Алвис Херманис през 2015 г., като продуцент е американският Baryshnikov Art Center и досега е игран над 100 пъти по целия свят.

Най-голямото предизвикателство в моноспектакъла е, че големият балетист и актьор трябва да изиграе поезията на Бродски, която далеч не е от най-лесните. Според критиците обаче моноспектакълът е

хипнотизираща

меланхолия,

а Баришников играе с тяло и глас, наелектризирайки обстановката.

Самият балетист каза в едно интервю наскоро, че от уважение към Бродски ще играе спектакъла, докато може, а след това в ролята ще влезе някой друг. Любопитно е, че броени дни след софийските представления Михаил Баришников навършва точно 70 години. В София спектакълът ще се играе на руски със субтитри на български, като продължителността му е час и половина.

Макар че на днешния зрител Михаил Баришников е познат повече като

руския любовник

на Кари от “Сексът

и градът”,

както и от филма “Бели нощи”, в продължение на две десетилетия – през 70-те и 80-те, той е легендарен балетист и хореограф, поставян редом до Рудолф Нуреев в мъжкия балет.

Завършил е ленинградското хореографско училище (прочутата днес академия “Ваганова” - б.а.) и веднага е приет за солист в театър “Киров”.

През 1966 г. още като ученик Баришников участва във Варненския балетен конкурс и печели златен медал в категорията за деца и юноши. През 1974 г. използва едно турне на “Киров” в Канада и решава да не се връща в СССР. Скоро след това получава американски паспорт и е поканен да оглави базирания в Ню Йорк

Американски

балетен театър,

който ръководи в продължение на 9 години и го превръща в постоянна трупа от световна величина.

Със слизането от активната сцена през 90-те г. Баришников започва да се занимава със съвременна хореография, прави много телевизионни програми, включително и наградената със “Златна роза” тв продукция “Баришников на Бродуей” съвместно с Лайза Минели. Отделно от това той има 3 награди “Еми” и специалната награда “Давид на Донатело” на Италианската филмова академия. През 2017 г. “Форбс” го обявява за една от стоте най-влиятелни личности на столетието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене