Петър Пиронков събира фамилията с изложба

Поканата за изложбата. Със сигурност на нея ще откликнат много ценители.

Картините му са наредени в галерия “Нирвана”.

"Аз живея в живописта", казва художникът

“Моите картини - това е светът, в който живея, ерудицията на моето поколение, в тях е закодирана нашата ценностна система. Не мога да определя дали съм художник, или живописец, но съм творец. И рисувам за идните поколения”, казва художникът Петър Пиронков.

Негова изложба живопис се открива на 17.I. (четвъртък) в столичната галерия “Нирвана” (ул. “Ангел Кънчев” 17). Той обича това пространство и точно преди година пак там показа своето изкуство. Сега е

направил специална

селекция от

27 платна,

рисувани през последната година. Неговите изложби нямат наименование, защото той всеки път показва произведения, които не са излагани в художествени зали. Търси разнообразие на сюжета, затова и има 2-3 изложби в годината. Но хората няма да видят едни и същи произведения, а една естетика на подбора за съответната зала.

“Желанието ми е не да впечатля публиката с идейно-композиционни решения, а да ѝ дам възможност да види духовни открития и тяхното търсене, да усети процеса. Това е изкуството. Изкуство не е самият предмет, който става обект на желанията, изкуство е сътворението му. Да го има присъствието на художника. Да има докосване до неговия свят, надникването в който е ново изживяване и за самия него. Там да е духовната енергия, която произвежда. Другото е картинка, материя”, убеден е Пиронков.

Той е категоричен, че

днес такива картинки

не са нужни никому

Светът е уморен от материалното. Художникът рисува, но живописецът трябва да го изживее. Затова неговите картини не са нарисувани, те са изживени, това са уловени мигове. В живописта му няма послания, има въздействия, внушения, духовно присъствие, а то няма обяснение.

“Аз живея в живописта”, така нарича Пиронков своята “любовна история” с цветовете. “ Ние, Пиронкови, (шеговито определя фамилията си като запазена марка и има защо- б.а.), живеем в живописта. Затова съм сигурен, че цялата рода ще дойде на откриването на изложбата ми. За всички нас това е хубав повод да се съберем”, допълва той.

Петър Пиронков е син на известния художник Енчо Пиронков и брат на композиторката Вида Пиронкова. Роден през 1977 година в София. Завършва Националната художествена гимназия “Акад. Илия Петров” и специалност “Живопис” в Държавната художествена академия в Рим в класа на проф. Алесандро Тротти. Негови творби се намират в частни колекции в Италия, България, Гърция, Америка, Франция, Англия.

Картините за изложбата са специална селекция за пространството на галерия "Ниравана".
Картините за изложбата са специална селекция за пространството на галерия "Ниравана".
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене