Първите неща, които определят съдбата на човек

Нова година, нов късмет! Колко клиширано звучи това! Но в това клише са вярвали и нашите предци, които са гадаели по това какво предстои и какво ще се случи, в зависимост от първите неща, които се случвали – първата зеленина, първата гръмотевица, първата мълния, първото пропяване на петлите и т.н.

Какво е символното значение на първите неща?

Хармония във всяко начало

Началото е винаги гранично. Носи част от мистерията на непознатото, вълшебното. Знаем, че чудесата се случват именно на границата. На нея стои по един важен празник. На нея се предсказва и гадае, благославя, лекува... Началото е предзнаменование за бъдещето.

Първият гост на Игнажден (вж. ритуални действия) орисва дома за цялата година напред. Първите часове от Новата година са вълшебни. Всичко, което се случва в тях – трапезата и ястията по нея, събраните хора и настроението им, „подават сигнали” към бъдещето.

Първото Великденско яйце

На Великден първото боядисано яйце притежава най-голяма сила. До каквото и да се докосне – бузките на дете, стените на дома, животните, нивата, градината, дарява късмет – живот, здраве, плодородие.

Първата зеленина

На Гергьовден първата зеленина предава от своите жизненост и свежест на всеки, който се допре до нея.

Първото прогърмяване

Съдбовни за късмета през цялата година са първото прогърмяване през пролетта.

Ритуали за здраве, плодородие и имот при посрещане на първия гръм

Удря се с желязо или камък по главата, за здраве и за безстрашие.

Търкат се зъбите в желязо – за да не хваща скомина, когато ядем кисело мляко, и да сме здрави.

Слага се слама или перо на главата – за да бъде лека годината и да не се боим от треска.

Взема се пръст под дясното стъпало, като се стои на левия крак – тази пръст е лековита.

Прехвърля камък през главата – за да не ни стигне мълния.

Търкаля се по земята – за да не болят гърбът и кръстът по време на полската работа.

Провира се през праг, дърво или подпора на плет – за да бъдем здрави и да не ни боли гърбът и кръстът.

Пъди се кучето и се отстраняват железата наблизо – защото злините се въртят все около кучето и желязото.

Слагат пръст върху главата си – за плодородие, пелин и коприва – за да не идва зло до главата.

Почукват се бъчви и хамбари – за да чуе Господ, че са празни, и да даде плодородие.

С дясна ръка се слага залък хляб в устата – за плодородие.

Потупват се джобовете – за да имаме пари през цялата година.

Клатят се дърветата – за да не им падат плодовете, и се поставят под тях камъни – за да връзват повече плод.

Предпазване от гръм и мълния

Изнася се на двора тепсия, вретено, престилка, може и великденско яйце.

На покрива на къщата вместо гръмоотводи се поставят три стомни с по една глава кромид лук във всяка.

Тресчица от „гърмяно” (ударено от гръм) дърво се пази на тавана, за да предпазва дома от гръмотевици.

Първата мартенска луна

Първата луна на месец март е време за магически предсказания за любов. Ако момата завърже възел на кърпата си, след три дни може да разбере за кого ще се омъжи.

Първият ден на месеца

Който е роден на първия ден от месеца, ще е щастлив, ще има голям късмет, ще прекара живота си в радост и ще живее дълго.

Първото кукане

Първата песен на кукувицата се превръща във вълшебно орисване – за добро, но и за лошо, за здраве, но и за болест, за любов, но и за самота. Броят на куканията нарича годините живот, които остават.

Ако, като чуе кукувица за първи път, човек пипне късче хляб, ще е сит през цялата година.

Клонката, на която е кацнала кукувицата, става магическа и може да предизвиква любов на този, който я притежава. Ако я откъсне до края на деня и я носи в пазвата си и след това я скрие някъде вкъщи, много скоро ще се ожени за този, когото най-много иска.

Първото къпане

Първото къпане в реките на Благовец, след като това вече е сторила мечката, е лековито.

Първото къпане на детето може да се превърне в предопределяне на късмета за живот, здраве, красота. Затова във водата се слагат предмети символи, които могат да ги предизвикат: желязо – да е здраво, сребърна паричка – да е чиста и бяла кожата му, синап – да не боледува, яйце или мляко – да е хубаво, зелена клонка – да е здраво и пъргаво, капки вино – да е червено, чесън и късче хляб – да не го хващат уроки, и т.н.

Първата буква

Първата буква на името е магически ключ към съдбата на човека. Ако това е първата буква от азбуката, детето ще е водач, ще му върви.

Първата дума

Първото име, което произнесе детето, определя пола на следващото дете в семейството. Ако е баба, мама и т.н., ще се роди момиче, ако е татко, дядо и т.н. – ще е момче.

Първото изработване на нещо

Първото изработено от детето нещо – бродерия, чорап, прежда, дреха – се хвърля в река или бързей, за да му върви по вода.

Първото изпредено вретено може да покаже къде ще се омъжи момата – ако навива преждата надолу – ще отиде надалече, на другия край на селото. Ако навива на горния край на вретеното, по-наблизо ще е.

Първото полазване на змии

Когато в пролетните дни между Св. 40 мъченици, Благовец и Йеремия змиите напуснат подземните си владения и изпълзят на горната земя, пролазването им носи силната магия от допира им с другата, невидима и отвъдна земя. Ако змия пропълзи върху дреха, покривка, каквато и да е тъкан, тя не трябва да се убива. Парчето, до което се е докоснала, придобива силна лечебна и предпазна сила и трябва да се пази. Лекува уроки, страх, треска, безплодие, нерви и други болести, носи късмет.

Лечебно е всяко нещо, до което се е докоснала змия в тези дни. Ако някой види свита на кълбо змия, може да хвърли върху й бижу или какъвто и да е предмет и да бъде сигурен, че се сдобива с безценна магическа сила. Ако все пак някой иска да се освободи от нея, може да го направи, като накисне предмета във вода, сол и урина, остави го да нощува под звездите, накрая го измие с чиста вода.

Първото пропяване на петлите

Песента на петлите е начало на деня, на светлината, на настъпващ подреден и безопасен за хората живот. Първото кукуригане е сигнал за злите сили да бягат надалече. Тъмнината си отива и заедно с нея трябва да си вървят и те.

Първото отделяне на агнето

На Гергьовден, когато за първи път се отделя агнето от овцата, младите невести събличат връхната си сватбена дреха, стават като всички жени в дома. Вече трябва да бъдат жени и майки, да имат дете. Ритуалът подсказва и предизвиква това.

Първото виждане на нещо

Първият човек, мъж или жена, когото види бременна, ако излезе на улицата със затворени очи и с пръчка от стан, която е поставена в края на навита прежда, предсказва пола на детето, което се очаква.

Ако първото агне, което видиш напролет, е черно, не е на хубаво (ще те мързи цяла година), ако е бяло – на добро е (ще си работен през годината).

Първото опитване на храна

Първото издоено мляко на Гергьовден може да предизвика плодородие и изобилие във всичко.

Всеки първо набран плод трябва да бъде двойно осветен – от светостта в храма и от душите на предците ни. Затова задължително им се носи. Да опитат, да дадат от отвъдното своята благословия.

Ако някой яде киселец, преди да чуе кукане на кукувица, ще прави лошо през цялата година.

Ако за първи път опитва коприва, добре е човек да не се окапе, за да не го ядат бълхи през годината.

Ако първият зелен фасул се свари на стара месечина, следващият няма да увира лесно.

Първото жито

Когато за първи път се смила жито от новата реколта, се меси кравай, украсява се със здравец и се спуска с поклон ниско над вода – кладенец, извор, чешма. Не трябва да се намокри, но самата близост до водата-граница е вълшебна. Разчупва го най-старият мъж и раздава на всеки. Хлябът трябва да бъде изяден без остатък – да е спорен хлябът и родовита годината.

Първият изкласил стрък от житото може магически да помогне на родилка. Слагат го върху й и се надяват, че както той е бързал да израсте, така и детето ще бърза да се роди.

Из „Български ритуали за късмет”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене