Робот пресъздава походката на древно създание (Видео)

Кадър: Youtube/ nature video

Как са се придвижвали най-ранните сухоземни животни? Отговор на този въпрос дават учени, използвали фосилизиран скелет на близо 300 милиона години и съхранени древни отпечатъци от стъпки, за да създадат движещ се роботизиран модел на праисторическия живот, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Еволюционният биолог Джон Някатура от Хумболтовия университет в Берлин е посветил години на изучаването на фосил на 290 милиона години, открит при разкопки в каменоломна в Централна Германия през 2000 г. Четириногото растителноядно създание е живяло преди динозаврите и очарова учените с позицията си в еволюционно Дърво на живота. Изследователите смятат, че въпросното създание е вид амниота - ранно сухоземно животно, еволюирало впоследствие в съвременни бозайници, птици влечуги, предаде БТА.

Учените вярват, че първите земноводни са излезли на сушата преди 350 милиона години, както и че първите амниоти са се появили преди около 310 милиона години.

Фосилът на древното създание Orabates pabsti е идеално запазен. Благодарение на него и идентифицирани по-рано отпечатъци от стъпки, оставени от древното 90-сантиметрово създание, учените са създали роботизиран модел, пресъздаващ походката му.

За целта Джон Някатура е работил с експерта по роботика Камило Мело от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария.

Изследователите са конструирали реплика в естествен размер на праисторическото същество, като старателно са моделирали всяка негова кост. След това учените са тествали движението му по различни начини, при които походката му да съответства на оставените древни отпечатъци от стъпки, и са изключили анатомично невъзможните комбинации.

Специалистите са повторили "упражнението" и с леко уголемена версия, наречена ОроБот.

Екипът след това е сравнил моделите си с живи същества като гущери и игуани.

На базата на роботизирания модел учените са установили, че древното създание се е придвижвало по-умело, отколкото се е предполагало досега за толкова ранно сухоземно животно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене