Conservative Quarterly – българското академично списание за консервативна политика и култура

В края на 2018 година излезе от печат книга 5-6 на българското академично списание за консервативна политика и култура Conservative Quarterly. Сред авторите в изданието са главният редактор на списанието Ирена Тодорова, Вили Лилков, Тома Биков, Тончо Краевски и др. Запознаваме ви с историята на списанието, публикувана в неговия бр. 3-4 от 2017 година:

КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

Беше зимата на 2015 г. Валеше сняг, от комините се стелеше лютив пушек и смогът над София образуваше оловносив похлупак над целия град. Въпреки негостоприемното време обаче в един малък офис срещу някогашната Княжеска градина екипът на Conservative Quarterly провеждаше първата си среща. И някак между тостовете за новото начинание, между смелите планове и опасенията от евентуален провал, българското академично списание за консервативна политика и култура беше създадено...

През следващите години изданието се наложи не просто с публикуването на актуални анализи на вътрешната и международната политика, но и с обществените дебати, които успя да повдигне. А също и с изграждането на забележителен интелектуален кръг около себе си, поставил си за задача да наложи в българската публичност един по-различен ценностен дискурс. Затова публикувахме най-задълбочените съвременни консервативни автори, а често и (без да се плашим от дебат) такива с либерална или социална насоченост.

И постиженията не закъсняха...

На страниците на Conservative Quarterly за пръв път беше артикулирана тезата, че сме свидетели на поредна промяна в природата на политическия консерватизъм, че традиционната десница е в упадък и на нейно място се появява консерватизъм от ново поколение. Предположихме и че класическото разделение на десни срещу леви е изчерпано и ще бъде заменено от нов политически кливидж между консервативните популисти и либералните елитисти.

Слабо е да се каже, че тези прогнози се оказаха верни. Подложени в началото на присмех и подигравки, тезите за либерално-консервативния разлом с течение на времето практически бяха приети от всички. И се превърнаха в задължителен елемент от анализа на що-годе всеки български политически наблюдател.

Покрай анализите на актуалните политически тенденции обаче на страниците на Conservative Quarterly намериха място и много други любопитни текстове. Особено ценни сред тях бяха публикуваните речи на актуални политически лидери от десния спектър като Ангела Меркел, Виктор Орбан, Доналд Тръмп, Дейвид Камерън, Никола Саркози, Ярослав Качински, Тереза Мей, Жан-Клод Юнкер и др. Качествените преводи и добрият подбор на текстовете успяха да осигурят на българската академична общественост пряк поглед върху най-злободневните политически дискусии в Европа.

Заедно с това Conservative Quarterly предложи на читателите си и една още по-интересна рубрика, в която публикувахме текстове на бележити български консервативни държавници и интелектуалци от миналото. Оказа се, че противно на ширещото се мнение българският консерватизъм не само не е повърхностен и плитък, но има дълбоки, достигащи до началото на XIX век корени. Има и своите истински шедьоври, излезли изпод перото на великани като Тодор Бурмов, Тодор Икономов, д-р Константин Стоилов, Марко Балабанов, Иван Евстр. Гешов, Иван Вазов, Стефан Попов и др. С всеки следващ брой удоволствието от „откриването“ на пореден, прашасвал някъде из библиотеките фрагмент ни водеше и към мисълта, че усилието неизбежно ще трябва да завърши с публикуването на обща антология на българските консервативни текстове. За щастие обаче в подготвените ни заготвки за следващите броеве има още много, много автори.

Така през последните три години набъбваше както писменото наследство на Conservative Quarterly, така и нашето самочувствие. Затова когато през пролетта на 2017 г. в Париж се събра група консервативни учени и интелектуалци и създаде т.нар. Парижка декларация, на практика манифест на съвременния европейски консерватизъм, ние не се поколебахме да поканим в нашия екип едно от най-блестящите имена сред авторите на декларацията – полския интелектуалец и философ Ришард Легутко. Заедно с него поканихме и още няколко не по-малко блестящи европейски учени и изследователи, с които екипът ни значително нарасна.

Днес отново сме изправени пред предизвикателство. Либералният консенсус, чиято архитектура беше напълно изградена с рухването на биполярния свят през 1989 г., се руши пред очите ни. И помита принципи и ценности, градени от векове. Как ще завърши този процес? Какво ни чака отвъд него? Готови ли сме за промените, които предстои да ни се случат?

Стремежът на Conservative Quarterly, заедно с нашите партньори от различни европейски страни, е да канализираме европейската реакция и да не допуснем политическата вълна, която се надига в недрата на европейските нации, от вълна срещу либерална Европа да се превърне във вълна срещу Европа по принцип. Това не бива и няма да се случи. Защото вярваме в обединена Европа и имаме куража и смелостта да отправим послание към всички европейски народи...

Сведете глави пред миналото си! Сведете глави пред своите традиции, пред вярата и културното си наследство, пред своите герои, своите паметници и своите спомени! Сведете глави и ще видите бъдещето в краката си!

Д-р Ирена Тодорова

Главен редактор на Conservative Quarterly

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене