След два опита 92-годишният летец Янко от Синеморец спаси богоявленския кръст

Селото празнува по стар стил на 19 януари 

След два опита през 2017 г. и 2018 г. 92-годишният Янко Янков от Синеморец стигна пръв до богоявленския кръст на 19 януари. Селото празнува по стар стил, а от три години възрастният, но жилав летец скача в ледените води заедно с младоците.

В тазгодишния ритуал на известния плаж Бутамята бай Янко се оказа най-бърз и грабна светинята. Той обаче не крие разочарованието си от липса на интерес към усилията на местните да съхранят традицията. Като председател на Инициативния комитет за възстановяването на богоявленския ритуал Янко Янков бе поканил ВИП гости - президент, премиер, патриарх, та дори  и папата. Въпреки тяхната липса обаче спасяването на кръста в Синеморец събра над 50 души, които проследиха ритуала.

92-годишният Янко е категоричен, че ако се чувства добре, догодина пак ще скочи. Както "24 часа" е разказвал, бившият летец се подготвя от рано за 19 януари. Близо три месеца преди Богоявление спира цигарите, за да се прочисти. Затова пък веднага след като излезе от леденото море пийва едно коняче и запалва цигара.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене