"Диор" и "Грималди" представиха колекциите си на Парижката седмица на висшата мода (Галерия)

Италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури представи колекцията си за "Диор" в рамките на Седмицата на висшата мода в Париж, предаде Франс прес. С това ревю публиката сякаш бе поканена на цирково представление, за да види луксозни облекла, които създават впечатлението, че са износени, предава БТА.

Манекенките бяха дегизирани и гримирани като клоуни, като носеха шапчици с воали, а по лицата им бяха изрисувани черни сълзи. Колекцията бе представена в шапито, инсталирано в градините на музея "Роден".

Сред присъствалите на дефилето знаменитости бяха италианската актриса Моника Белучи, британската й колежка Кристин Скот Томас, родената в Никарагуа актриса и адвокатка Бианка Джагър.

"Париж има отдавнашни традиции в цирка, но ако си припомним за Фелини и неговия филм "Осем и половина", ще заключим, че същата традиция е налице и в Италия - заяви дизайнерката. - Това напомня седмица на модата. Става въпрос за шествие, в което всяко облекло е с определен "характер". Той може да е "смел", като например черния костюм тайор с панталон, или "меланхоличен", като роклята в пастелни тонове."

Колекцията е вдъхновена от света на цирка и това проличава във включващите ромбове мотиви върху жакард, сатен и органза, в бродираните животни върху поли, в изображенията на пламъци върху дълги рокли с украса от пайети, в костюмите тайори, които напомнят облекла на дресьори на животни. Преобладаващите цветове създават впечатлението, че облеклата са покрити с тънък слой прах и че наскоро са били извадени от стари скринове или са били купени от амбулантни търговци. Мотивите в бродериите, вдъхновени от модата през 50-те години на миналия век, са опростени за тази колекция. "Става дума за персонален лукс", отбеляза Киури.

Италианската актриса Азия Ардженто бе в ролята на манекенка за дефилето на сънародника си Антонио Грималди. Той е проектирал рокли с асиметрични форми. Редица дълги рокли са с шлейф. Специално за Ардженто дизайнерът е проектирал къса булчинска рокля с украса от щраусови пера. "Харесвам работата му", довери актрисата, която е сред основните обвинителки на продуцента Харви Уайнстийн в сексуално насилие, но на свой ред бе обвинена от младия актьор Джими Бенет в сексуално посегателство и призна, че е имала сексуален контакт с него.

Дизайнерът Бертран Гион представи тоалетите си за модна къща "Скиапарели". Колекцията е с космическа тематика и отдава почит на основателката на модната къща Елза Скиапарели, която си сътрудничела със Салвадор Дали. Звезди имаше навсякъде в рамките на дефилето в Парижката опера - върху издутите ръкави на костюм тайор, върху черна вечерна рокля с украса от пайети, върху футуристични очила, в бижута, върху сатенени костюми с бродерии. Костюми тайори са носени с каубойски ботуши. Вниманието привлякоха също къса рокля с украса от сини и розови пера и рокля с украса от тюл в различни нюанси на розовото.

Италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури представи колекцията си за "Диор" в рамките на Седмицата на висшата мода в Париж. СНИМКИ: Ройтерс
Италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури представи колекцията си за "Диор" в рамките на Седмицата на висшата мода в Париж. СНИМКИ: Ройтерс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене