Китай създава закони за борба с незаконните генетични експерименти

СНИМКА: Pixabay

Властите в Китай обявиха намерението си да разработят ефективно законодателство, което ще позволи да се предотврати възможността за провеждането на незаконни опити в областта на генетиката, предаде ТАСС.

Агенцията цитира Министерството на науката и техниката на КНР, което взе становище във връзка с разследването за раждането на близначки от генно-модифицирани ембриони. Експериментът бе дело на китайския учен Хъ Цзянкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънчжъне, предава БТА.

"Министерството на науката и техниката застава решително срещу подобни експерименти", се казва в съобщение на ведомството, публикувано на сайта му. Стана ясно, че научно-техническата дейност на биолога Хъ Цзянкуей е била преустановена от министерството. В същото време ведомството ще поддържа и насърчава научните опити в съответствие със законите. Министерството ще координира усилията си и с други институции за подобряване на нормативната база, свързана с генетичните експерименти.

В края на месец ноември миналата година китайският учен Хъ Цзянкуей заяви, че е помогнал да бъдат създадени първите в света хора с изкуствено променени гени - две бебета близначки. По неговите думи ДНК на новородените, заченати чрез екстракорпоралното оплождане, е била подложена на изменение с помощта на новия метод за редактиране на гени. Целта на експеримента била бебетата да развият имунитет към ХИВ-вируса, носител на който бил техният баща

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене