Самолети погубват футболисти

Футболистите са принудени редовно да се придвижват със самолети

Футболът е разтърсен от поредна трагедия! Новото попълнение на "Кардиф" Емилиано Сала почти сигурно е загинал в самолетна катастрофа при полет от Нант за уелската столица, където трябваше да се присъедини към отбора от Висшата лига.

Петместният летателен апарат изчезва от радарите над Ламанша в близост до Нормандия след получено разрешение за кацане. За последно връзка с пилота е осъществена на около 1500 метра височина, когато самолетът започва снишаване, при което нещо се случва и той изчезва... Спасителните операции до момента не откриват следи във водата от току-що купения за 15 млн. паунда футболист и за съжаление шансовете аржентинецът да е оцелял са на практика нулеви. Мистерията какво точно се е случило тепърва ще се разплита, тъй като засега разследващите не могат да открият причина за трагедията - атмосферните условия са били почти перфектни, а самолетът е технически изправен.

Случаят със Сала продължава тъжната хроника със самолетни катастрофи във футбола. Първата голяма трагедия е през 1949 г., когато италианският шампион "Торино" се разбива в подножието на катедрала на връщане от Лисабон. Загиват 18 футболисти, журналисти, официални лица и английският треньор Лесли Ливси.

Девет години по-късно идва и най-черния ден в историята на "Манчестър Юнайтед". При излитане след презареждане в Мюнхен самолетът на "червените дяволи" избухва в пламъци. Осем души от легендарния отбор, наречен "бебетата на Бъзби", намират смъртта си. Сред оцелелите е бъдещият световен шампион Боби Чарлтън и треньорът Мат Бъзби, но трагедията оставя завинаги отпечатък в живота им.

Светът плака и за бразилския отбор "Чапекоензе", чийто самолет се разби преди три години и 19 футболисти загинаха. Оцеляха само 6 от 77 пътници на борда, а причината за катастрофата в крайна сметка се оказа недостиг на гориво. Сред починалите е и бившият играч на ЦСКА Фелипе Машадо, който остана в сърцата на феновете с победен гол срещу "Левски".

През годините самолетни трагедии сполетяват още датски, чилийски, боливийски, съветски и замбийски футболни отбори, а малцината оцелели живеят всеки ден с преживения кошмар.

Бергкамп е Нелетящия холандец

Една от големите легенди на холандския футбол - Денис Бергкамп, и до днес отказва да се вози в самолет.

Бившият нападател се страхува от летенето още като играч на "Интер" в началото на 90-те години, но развива истинска аерофобия при полета с националния отбор за световното в САЩ през 94-та. Тогава някой на борда подхвърля, че самолетът се бави и най-вероятно на него е заложена бомба. След това Бергкамп спира да лети и дори си издейства клауза в договора с ДАрсеналУ, която му дава това право.

"Намалиха ми заплатата за това, но аз бях доволен", казва легендата. Оттогава голаджията си спечелва прозвището Нелетящия холандец.

Гулит се спасява на косъм

Прочутият холандец Рууд Гулит се спасява като по чудо от самолетна катастрофа. През 1989 г. футболисти от Страната на лалетата със суринамски произход пътуват за благотворителни мачове във втората си родина, но при кацането на летището в Парамарибо самолетът се разбива и 23-ма играчи загиват.

Гулит и Франк Рийкард се отказват в последния момент от пътуването, а по щастлива случайност на борда не се качва и младият тогава Кларънс Зеедорф, който след това става европейски клубен шампион с три различни отбора.

Педал на хеликоптер погуби шефа на "Лестър"

Развален педал на хеликоптер погуби собственика на английския "Лестър" Вичай Сриваддханапрабхи.

През октомври миналата година неговият вертолет се разби край стадиона на "лисиците" след мач от Висшата лига. Вичай заедно с още четирима души намери смъртта си и потопи в скръб всички фенове на симпатичния клуб, който две години по-рано сензационно стана шампион на Англия.

Според разследващите причина за катастрофата е проблем с механизма, който свързва педалите в пилотската кабина и остриетата на ротора, задвижващи задната част на машината. Заради това вертолетът не е можел да набере височина и вследствие на това пада и избухва в пламъци.

Денис Бергкамп
Денис Бергкамп
Рууд Гулит
Рууд Гулит
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене