Разпродават имущество на Батенберг във Виена, и уникален портрет на търг (Снимки)

Портретът на Батенберг е дело на художника Карл Дилиц СНИМКИ: dorotheum.com

Виенската аукционна къща "Доротеум" предлага на търг уникален портрет на княз Александър I Батенберг. Наддаването ще се проведе на 28 януари, а началната му цена варира между 12 000 и 15 000 евро. 

Картината е с размери 157 х 100 см и представя българския княз в униформа с медали. Рамката на портрета е с позлатена дървена резба, украсена със скиптър и императорско кълбо. Картината е дело на художника Карл Дилиц и е от 1881 година. 

Освен уникалния портрет на княза в търга ще бъдат предложени и княжески регалии на Батенберг. 

В наддаването ще има предложен и сребърен поднос от обявяването на Батенберг за княз на 29 април 1879 година. Подносът е с овална форма, дървена основа и две дръжки, а в центъра му е гравиран надпис  „На Негово Височество Александър I Княз на

България от жителите на град Русе“ и български лъв. Началната цена на сервиза е между 3 000 и 4 000 евро. 

Аукционната къща предлага за продан още вещи на Батенберг, сред които сервиз за чай и за хранене от майсенски порцелан , свещници, дървени мебели.  

Батенберг става първият български княз след Освобождението на 17 април 1879 година. Свален е след преврата на русофилите на 26 август 1886 година и абдикира от Лом с параход за Виена. 

Братът на Александър Батенберг, Хайнрих, е женен за най-малката дъщеря на Кралица Виктория – принцеса Беатрис. Другите двама братя на княза – Лудвиг и Франц Йосиф, са женени за внучките на британската кралица – принцесите Виктория Хесенска и Ана Петрович-Негошина.

През 1886 г. Александър иска ръката на пруската принцеса Виктория, но канцлерът Бисмарк се обявява против. Той получава окончателен отказ от Берлин и пет години преди смъртта си влиза в морганатичен брак с актрисата от Дармщатския театър Йохана Лойзингер. Заради това е принуден да приеме по-ниската титла граф Хартенау. Александър и Йохана имат син и дъщеря - Крум-Асен и Вера-Цветана. Константин Стоилов е кръстник на сина му Асен и дъщеря му Цветана. И Асен, и Цветана умират, без да имат свои деца. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене