"За кравите" е представление за овце

Актьорите се забавляват с публиката

За първи път! Социално ангажиран театър

Театър "Реплика" провокира със смях

Театър "Реплика" провокира с поредното си интригуващо заглавие и кани да се посмеем и замислим над новото им представление - "За кравите". Премиерата е на 18 февруари на сцената на Театър "Азарян".

"За кравите" е съвместен проект на руския режисьор Семьон Александровски и независимата театрална трупа за социален и документален театър – "Реплика", заедно с техни приятели. То бе показано за първи път през ноември миналата година на фестивала лаборатория "NEDRAma". Там присъства и Семьон Александровски, който е режисьор на десетки успешни постановки в Русия и създател на Pop-up театър, Санкт Петербург.

"За кравите" е документална пиеса на Вадим Леванов. В нея става дума за емисия новини в голям телевизионен канал, в която започва дълъг спор за гладуващи елитни крави между селска ферма и доставчик на фураж. Чиновници от различни нива се опитват да сплашат продуцентите на телевизията и да спрат сюжета, но въпреки всичко той излиза в ефир. Отвратителната история завършва щастливо за останалите живи крави, но има печален постскриптум за хората, работещи във фермата.

"Спектакълът е представление за хората, както и за телевизията в живота на хората. И най-малко за самите крави, но то е и представление за овце", споделя актьорът Ованес Торосян и обяснява: "Темата е за дибичките крави, които мрат и никой нищо не може да направи. Това е и история за прехвърлянето на топката. Сатира в чиста форма на жанра. За първи път играем в този т.нар. социално ангажиран театър, нещо, което е трудно да се види в днешно време. В него говорим и за влиянието на медиите върху разбирането ни за ценности, за манипулациите и за цъкането с език пред екрана и бездействието ни", изреди емоциите си Ованес.

Ованес Торосян и Милена Ерменкова са доволни от крайния резултат на постановката
Ованес Торосян и Милена Ерменкова са доволни от крайния резултат на постановката

За ролите актьорите се готвили трудно, защото никой от тях от години не гледа телевизия. "Аз се пробвах да гледам репортерите веднъж, после наострях уши и очи и почнах да се оглеждам да намеря вдъхновение някакво, но не беше лесно", смее се актрисата Милена Ерменкова. Екипът определя постановката като "за хора от средната класа, които прекарват голяма част от времето си пред тв екрана - коментират, обаждат се, вълнуват се, преживяват всичко през телевизора. И накрая им минава животът в тъпота".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене