Александър Кадиев и София Бобчева ще кажат “Вижте най-добрите”

Статуетката "Икар"

Актьорите ще са водещи на бляскавата церемония за връчване на театралните награди “Икар”

С килограм по-лека, но със сантиметър по-висока от наградите “Оскар” е статуетката “Икар”, която ще получат най-добрите актьори, режисьори и хората, дали своя принос за театралното изкуство, на церемонията в Международния ден на театъра - 27 март.

Тази традиция на Съюза на българските артисти е от 1974 г., но само от 3 г. отличените вдигат високо във въздуха и целуват “пламтящия Икар”. Наградата е дело на скулптора проф. Емил Мирчев. Преди 2 години той си отиде от света, но синът му доц. д-р Момчил Мирчев - преподавател в НХА, продължава да е задължен към работата му. В неговото ателие вече са отлети и чакат своите нови притежатели 25 статуетки (има и резервни). Работите са от полиран бронз, високи 34 см и тежки около 2,5 кг. Идеята на полировката е да даде чрез крилата внушение за плам и полет. Това е една от малкото “кинетични” награди, които не са статични чичовци Оскар, грамофончета и др., а внушават усещане за устрем към нови постижения. “Запознах се с носители на “Икар” като актьорите Захари Бахаров и Деян Донков и те бяха много приятно изненадани, че статуетката е така “топла” и вдъхновяваща”, радва се доц. Момчил Мирчев.

Тази година церемонията по връчване на наградите “Икар” на Съюза на артистите в България традиционно ще е в голямата зала на Народния театър. Водещи ще са Александър Кадиев и София Бобчева, а режисьор на спектакъла “Вижте най-добрите” е Стоян Радев. Едно се знае със сигурност. Писателят драматург Стефан Цанев и актьорът Михаил Мутафов ще получат аплодисменти за принос към театралното дело и за чест и достойнство.

Официалното откриване на Софийския театрален салон е на 18 март в театър “Азарян” при НДК - спектакълът “Апарт” на режисьора Илко Ганев е поклон пред предшествениците - “Артисти със сребро в косите” разказва за основателите на българския театър. Вече е готова програмата за гастролите в столицата на номинираните театрални трупи извън страната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене