Още пет места на Луната получиха китайски имена

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Още пет географски единици на Луната получиха китайски имена, базирани на откритията на китайската мисия Чанъ-4. Китайското национално космическо управление (CNSA), Китайската академия на науките и Международния астрономически съюз (МАС) проведоха съвместна пресконференция в петък, на която обявиха одобрените от МАС на 4 февруари имена, предаде bulgarian.cri.cn.

Мястото, където се приземи сондата Чанъ-4 бе именувано „База Тиенхъ" (Statio Tianhe), а трите пръстеновидни ями около него Джъню (Zhinyu), Хъгу (Hegu ) и Тиендзин (Tianjin). Централният връх на кратера Карман получи името Монс Тай (Mons Tai). Петте места се виждат ясно на изображенията с висока резолюция от мисиите Чанъ-2 и Чанъ-4.

Китайската сонда Чанъ-4, която излетя на 8 декември, кацна на кратера Карман в Басейн Южен полюс-Ейткън, който се намира на далечната страна на Луната, на 3 януари.

Тиенхъ е името, с което в древен Китай наричали галактиката, а Джъню, Хъгу и Тиендзин са имена на звезди в древния китайски звезден атлас. Според правилата на МАС, в името на мястото, където кацна сондата, е добавен латинският префикс „Statio"(база). Тай е една от петте свещени планини в Китай. Намира се в провинция Шандун и е висока 1 545 м. Централният връх Монс Тай на лунния кратер е с височина 1 565 м.

Именуването на лунната повърхност започва през 17 век в Европа, а през 20 век САЩ и бившият Съветски съюз добавят най-много имена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене