Италия приютява наши таланти

Десподов бързо се адаптира към италианския футбол

„Ще покажа, че българите заслужаваме да играем в Серия „А“! Такава закана направи Кирил Десподов при представянето си като играч на „Каляри“ и е на път да спази обещанието си. Продаденият за над 4 млн. евро Футболист №1 на България за 2018 г. получи високи оценки за играта си при победата с 2:1 над „Парма“. Бившият играч на ЦСКА влезе като резерва в началото на второто полувреме при резултат 0:1 и помогна на отбора си за обрата.

Почти сигурно Десподов ще заслужи титулярно място за гостуването на „Сампдория“ и домакинството на гранда „Интер“ в следващите два кръга. Крилото стана поредният български талант, който получава шанс да играе по италианските терени. В последните години в калчото има най-много родни играчи от всички големи първенства и редовно имаме поне по един участник в Серия „А“ и още много по долните дивизии. Пътят на българите в елита проправя Николай Илиев през далечната вече 1989 г., по-късно блестят Христо Стоичков и Валери Божинов, а в последните години в най-високото ниво играха Ивайло Чочев, Андрей Гълъбинов и Александър Тонев.

Чочев вече има опит в елита
Чочев вече има опит в елита

Вратарят Николай Михайлов също стигна до Серия „А“, но не изигра нито един мач в първенството. В момента освен Десподов още един българин е собственост на отбор от елита – 19-годишният талант Петко Христов е играч на „Фиорентина“, но играе под наем в третодивизионния „Тернана“. През тази зима неговият брат близнак Андреа също бе продаден от „Славия“ в Италия и ще играе за втородивизионния „Козенца“, където преди години голове вкарваше Петър Жабов. През следващия сезон има голяма вероятност още един българин освен Десподов да се подвизава в елита. Ивайло Чочев и неговият „Палермо“ са пред завръщане в Серия „А“, като в момента заемат второто място във второто ниво, което дава право на директна промоция.

Гълъбинов зацикли в „Специя“

Андрей Гълъбинов
Андрей Гълъбинов

Бившият национал Андрей Гълъбинов зацикли във втородивизионния „Специя“, след като през миналия сезон игра за елитния „Дженоа“. 30-годишният нападател не успя да се наложи в елита, въпреки че игра в 20 мача и успя да вкара три гола. Той бе принуден да се завърне в Серия „Б“, където още преди 9 години записа мачове за „Ливорно“. За съжаление този сезон не е от най-успешните за Гълъбинов – българинът има едва два гола и е изиграл 13 двубоя за „Специя“, който се движи шести в класирането. Нападателят се бори и с доста контузии, което му попречи отново да се наложи в първенството, където изгради сериозно име през годините и за известно време дори си спечели титулярно място в националния отбор.

„Лече“ с най-много нашенци

Ради Цонев още е собственост на „Лече“
Ради Цонев още е собственост на „Лече“

Лутащият се между Серия „А“ и трета дивизия „Лече“ привлече най-много българи през годините – цели четирима. Още в началото на новия век тимът е на крачка от това да купи младия Димитър Бербатов от ЦСКА, но буквално в последния момент преговорите пропадат и бъдещата звезда отива в „Байер“ (Леверкузен). Вместо него в тогава елитния „Лече“ пристига неговият съотборник от „Армията“ Красимир Чомаков, но той не получава почти никакъв шанс и изиграва едва 4 мача, след което дълги години се подвизава по долните дивизия в Италия. От „Лече“ тръгна кариерата на Валери Божинов, който още като 16-годишен правеше фурор в Серия „А“, за да стигне впоследствие до „Фиорентина“ и „Ювентус“. Днес собственост на втородивизионния тим е юношата на „Левски“ Радослав Цонев, който е пратен под наем във „Витербезе“. Доскоро без особен успех в „Лече“ игра и Антонио Вутов.

Шестима българи с голове

Божигол е №1 на Ботуша
Божигол е №1 на Ботуша

Шестима българи са вкарвали голове в италианския елит до този момент, а Кирил Десподов съвсем скоро може да стане седмият. Най-резултатен е Валери Божинов, който има цели 34 попадения с екипите на „Лече“, „Фиорентина“ и „Парма“ в общо 154 мача. На второ място в класацията е Христо Стоичков със своите 5 попадения за „пармалатите“ в 23 двубоя през сезон 1995/1996 г. Първите голове вкарва Николай Илиев, който се разписва три пъти от 1989 до 1991 г. С шест попадения с екипа на „Палермо“ се гордее Ивайло Чочев, два пъти за „Дженоа“ вкарва Андрей Гълъбинов, а Александър Тонев бележи един път за „Кротоне“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене