Речно чудовище изплува от Дунав

Рибата гигант е освободена жива

Арестуваха рибаря и освободиха жива 200-килограмова моруна

Чудовищна риба изплува от водите на река Дунав край силистренското село Айдемир вчера. Бракониери закачиха с куките си невиждана от години гигантска моруна. Рибата е тежка около 200 килограма, научи "България Днес".

Видът е праисторически и силно застрашен. Уловът му е абсолютно забранен и се води за престъпление, за което може да се лежи в затвора 1 година, а глобата е до 1000 лева.

Чудовищната моруна била натоварена в пикап
Чудовищната моруна била натоварена в пикап

Свидетели на случката веднага сигнализират на полицията, докато рибарите се борят с водния исполин. Служители на отдел "Рибарство и контрол - Централен Дунав" при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) веднага пристигат на място. Те заварват Иван Ив., който вече натоварил звяра в пикапа си, овързан с въжета. Чудовището е уловено чрез кърмаци, разкриха пред "България Днес" очевидци. Рибарят е арестуван.

Кърмакът е забранен за използване още в началото на 2007 г. Той представлява дълго въже, опънато по дъното на реката. На него са завързани огромни куки през около половин или един метър, а между тях има камъни. На куките се закачват не само моруни, но и всякакви големи риби, които преминат оттам.

Видът е строго защитен
Видът е строго защитен

"Рибата е жива и е пусната обратно във водите на р. Дунав, а по случая се води дознание", съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. "Предвид наближаващата пролет, проверките по морските и речните акватории на страната и вътрешните водоеми са засилени", добави още той.

Моруните са най-големите есетрови риби и изминават най-много километри през размножителния период. Могат да достигнат 1 тон. Живеят в Черно море, но в средата и края на зимата навлизат нагоре по теченията на сладководните реки и през пролетта си хвърлят хайвера. Обикновено моруните в Дунава са с дължина около 3-4 метра и тегло 200-300 кг. От тях се добива скъпоценният черен хайвер. Месото на есетровите риби също е търсено като деликатес.

Акцията на р. Дунав по спасяване на рибата / Снимки: ИАРА
Акцията на р. Дунав по спасяване на рибата / Снимки: ИАРА

Дунав все още пази някои от най-важните популации на есетри в света, като България и Румъния опазват единствените, все още годни за защита и жизнеспособни екземпляри от този вид в Европейския съюз. През 2006 г. северната ни съседка издаде 10-годишна забрана за улов и търговия с диви екземпляри. През 2011 г. България я последва, като забрани риболова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене