Журналисти предлагат Петко Бочаров да бъде обявен за почетен гражданин на София посмъртно

Петко Бочаров

Журналистът Петко Бочаров да бъде предложен за почетен гражданин на София, посмъртно, и да бъде поставена паметна плоча на дома, в който живя - около това предложение, направено от журналиста Валентин Измирлиев, се обединиха участниците в честването на 100-годишнината на Бочаров - един от дългогодишните международници на БТА.

Събитието се състоя в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция.

Генералният директор на БТА Максим Минчев посочи, че Петко Бочаров и БТА са синоними, те са нещо общо. Дължим много неща на Бочаров, включително и неговата невероятна любов към агенцията, отбеляза Минчев и допълни, че за дългогодишния международник Бочаров БТА е била като негов втори дом, а както и самият той казва, и като негов втори университет. Ерудит, интелектуалец, рицар на словото и на живота като него не можеше да не обича такава институция, каквато е Българската телеграфна агенция - българска институция, която се е разпростряла в три века, която не е спирала да работи, и в която са работили едни от най-големите български журналисти, интелектуалци, личности, допълни Минчев. Той напомни, че точно Бочаров през 2006 г. е връчил на БТА отличието "Черноризец Храбър" - единствената досега награда, която е давана на българска медия за цялостна дейност.

Петко Бочаров е връстник на века на информацията, каза Георги Лозанов, директор на дирекцията "Културни комуникации" в БТА, и допълни, че ХХ в. е векът на информацията, време, което изгражда изключително нова човешка идентичност и дава нови възможности. Лозанов отбеляза, че Бочаров е гледал на информацията като на огромно човешко благо, което имаме привилегията да притежаваме. Според него Бочаров е притежавал трите много важни характеристики на журналиста от този класически век на информацията - да е верен на фактите, да има лично мнение и да разделя фактите от интерпретацията.

Спомени за Бочаров разказаха известни журналисти и негови колеги - Даниела Кънева, Бойко Станкушев, Асен Агов, Светослав Терзиев, съпругата му Теодора Бочарова, Кирил Маричков. Излъчени бяха кратки видеоматериали от интервюта с Бочаров.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене