Карл Лагерфелд си отиде от рак на панкреаса (Обзор)

Карл Лагерфелд не промени визията си.

Вирджиния

Виард поема

поста на

дизайнера като

творчески

директор на

“Шанел”

Едно от най-големите имена в модния свят - Карл Лагерфелд, почина на 85-годишна възраст. Дизайнерът издъхна в Париж вчера сутринта в болница, където е бил приет ден по-рано. Причината за смъртта е рак на панкреаса.

Здравословното му състояние е било силно влошено през последните седмици. През януари за първи път той не се появява на свое ревю. По време на представянето на колекциите висша мода на “Шанел”, чийто творчески директор е Лагерфелд, аплодисментите на подиума приема Вирджиния Виард, директор на творческото студио. От модната къща обясняват отсъствието му с умора, без да споменават за влошено здраве. А вчера компанията обяви, че именно Вирджиния Виард ще заеме мястото на големия дизайнер.

Дълги години се водят спорове кога е роден Карл Лагерфелд. Самият той твърди, че се е появил на този свят през 1938 година. Преди време обаче немски вестник публикува част от кръщелното му, в което е записана 1933 година. Той

отказва да се обяви

за пет години

по-възрастен,

а след тази публикация в интервю казва, че истинската година, в която е роден, е 1935-а.

Дизайнерът е от богато семейство. Баща му Ото е швед и развива успешен бизнес с кондензирано мляко по време на Втората световна война. Той не лишава от нищо сина си, купува му спортна кола, когато още не е навършил 20 години. Майката Елизабет е по-строгата, тя ражда Карл в Хамбург, когато е на 42 години, баща му бил 60-годишен.

В детските си години бъдещият дизайнер има влечение към музиката и свири на пиано. Постоянните упражнения явно са дошли в повече на майка му и един ден тя му казала, че вдига твърде много шум и е по-добре да се забавлява с рисуване. Оказва се, че има талант, който по-късно превръща в своя професия. Музиката остава хоби - през годините непрекъснато купува албуми на различни изпълнители и групи. Подбира парчетата, които му допадат, и ги събира в своя компилация. Иначе многократно е казвал, че мрази новите технологии и не ги използва.

Карл Лагерфелд се мести в Париж през 1953 година, където учи рисуване и история в “Монтен” - едно от най-старите и големи училища във френската столица. В този период се случват две съдбоносни неща в живота на Лагерфелд. Разбира, че жените не го привличат сексуално, но след години

за него се твърди,

че е асексуален

- липса на сексуално желание. Другата важна промяна е, че печели конкурс със своя рисунка на вълнено палто и Пиер Балмен го наема като стажант с още един бъдещ легендарен дизайнер - Ив Сен Лоран. Оттам започва голямата кариера и на двамата.

През 60-те и 70-те години Лагерфелд работи на много фронтове. Първо става световноизвестен като главен дизайнер на “Клое”. През 1965 година започва да работи за “Фенди” и налага оцветените кожи от зайци и катерици за палта. Дълго време дизайнерът е в постоянен спор със защитниците на животните, отказвайки да се съобрази с техните протести и да спре да прави скъпи кожени дрехи. Преди няколко години показа

палто от 36 норки

за 1 млн. долара

и отново предизвиква гнева на природозащитниците. “Достатъчно богати ли сте, за да изкарвате прехраната на хората на Севера, които живеят от ловуването? От какво предлагате тези хора да се издържат, след като в тези райони няма какво друго да се прави? По-лицемерни са фермерите, които се отнасят подобаващо с кравите и свинете, а после ги убиват”, опонира Карл Лагерфелд.

Но миналата година има огромна промяна по този въпрос. “Шанел” официално обяви, че спира използването на кожи от екзотични животни като алигатори и питони.

Начело на “Шанел” дизайнерът застава през 1983 година. Марката “Лагерфелд галери” съществува от 1998 година. Той лансира успешно и другите си брандове - “Карл Лагерфелд” и КЛ. Концернът “Томи Хилфигър” закупува всички търговски марки “Лагерфелд” през 2004 г., но дизайнерът продължава да създава модели за тях.

Карл Лагерфелд е колкото обичан, толкова и мразен заради пиперливия си език. През 2017 г. се забърква в огромен скандал с холивудската звезда Мерил Стрийп. На наградите “Оскар” вместо негов тоалет тя избира рокля на друг дизайнер и Лагерфелд заявява, че актрисата се е отказала от негов модел, защото не е платил. Твърдението вбесява Мерил Стрийп и тя публично изразява възмущението си, заявявайки, че не взема пари, за да облича нечии дрехи. След скандала получава извинение от дизайнера, но отказва да го приеме. През 2013 г. Лагерфелд е даден на съд заради обиди към по-пълничките модели. За сестрата на Кейт Мидълтън - Пипа, пък казва, че е грозна, а прическата на Мишел Обама сравнява с фризурата на водеща на новини. До пререкания стига дори с една от любимите си манекенки от близкото минало - Клаудия Шифър, за която коментира, че било време да слезе от модния подиум.

Дизайнерът има проблеми и с френските власти, през 2016 г. е обвинен, че е укрил от данъчните 20 млн. евро.

Наред с музиката и модата фотографията е третата голяма страст на Карл Лагерфелд. Той дори направи изложба със свои кадри в Хавана. Пред неговия обектив са заставали много световни знаменитости. Интересен факт е, че от архива му официално са иззети снимки на Карла Бруни дни преди да се омъжи за бившия френски президент Никола Саркози и да стане първа дама на Франция. Пред дизайнера ексманекенката е позирала гола.

Въпреки че непрекъснато създава нови колекции, самият Карл Лагерфелд десетилетия наред не променя собствения си външен вид. Дългата му бяла коса бе винаги вързана на ниска опашка. Сакото и панталонът неизменно бяха черни, а ризата - задължително с висока яка, закопчана чак до брадичката. Вечно носеше и ръкавици, отрязани на пръстите, така че да се виждат само ноктите. Никога не сваля и тъмните си очила, заради късогледство не харесва изражението си и това бе неговият начин да го скрие от хорски погледи. Лагерфелд превърна визията си в лого и сложи лицето си върху част от колекциите си.

Вирджиния Виард заема поста творчески директор на “Шанел”.
Вирджиния Виард заема поста творчески директор на “Шанел”.
Дъщерята на Синди Крауфорд - Кая Бергер, бе последната муза на дизайнера.
Дъщерята на Синди Крауфорд - Кая Бергер, бе последната муза на дизайнера.
С Клаудия Шифър и Линда Еванджелиста
С Клаудия Шифър и Линда Еванджелиста
Донатела Версаче пусна снимка с Лагерфелд, изказвайки голямата си скръб от неговата смърт.
Донатела Версаче пусна снимка с Лагерфелд, изказвайки голямата си скръб от неговата смърт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене