Антиутопия на 2030-те: Как хакери ще могат да променят спомените ни?

Снимка: Pixabay

Представете спомените си - като картини преминаващи в съзнанието, с емоциите, които носят, с детайлите, които разкриват. Добри и лоши.

Сега си представете една антиутопична версия в едно нетолкова далечно бъдеще, в която хакери отвличат тези спомени и заплашват да ги изтрият, ако не платите откуп.

Може да звучи пресилено, но този сценарий може да се окаже по-близо, отколкото мислим, коментира Би Би Си.

Напредъкът в областта на невротехнологията ни доближава до съхраняването и подобряването на нашите спомени и след няколко десетилетия бихме могли също така да ги манипулираме, декодираме и пренапишем.

Технологиите, които вероятно ще подкрепят тези проекти, са мозъчни импланти, които бързо се превръщат в общ инструмент за неврохирурзите.

Те позволяват дълбока мозъчна стимулация за лечение на широк спектър от заболявания - двигателни разстройства, Паркинсон, обсесивно-компулсивно разстройство, депресия, деменция.

Имплантите дори показват потенциал за контрол на диабета и справяне със затлъстяването.

Въпреки че разработването на имплантите все още е в ранен стадий, изследователите проучват как чрез тях могат да се лекуват нарушения на паметта, като тези, причинени от травматични събития.

"Изобщо няма да се изненадам, ако в следващите 10 години на пазара свободно се продават мозъчни импланти", коментира Лори Пикрофт, изследовател в катедрата по хирургични науки в Оксфордския университет.

След 20 години технологията може да се развие достатъчно, за да позволи улавянето на сигналите, които изграждат нашите спомени, да позволи тяхното стимулираме и съхраняване в мозъка.

До средата на века може да имаме още по-широк контрол, с възможност за манипулиране на спомени.

Но, ако "контролът на спомени" попадне в погрешни ръце, то последствията може да са тежки и опасни, посочва Пикрофт.

Представете си, че хакер успее да проникне в невростимулатора на пациент с болест на Паркинсон и нанесе корекции в настройките. Това ще повлияе на мислите и поведението на пациента и би могло да предизвика дори временна парализа.

Най-тъмната страна в развитието на имплантите са потенциалните заплахи от хакери - за изтриване или пренаписване на нечии спомени. Може да се стигне до изнудване за пари.

Ако учените успешно декодират невронните сигнали на нашите спомени, тогава сценариите може да бъдат безкрайни. А какво би се случило, ако хакерите влязат в сърварите на болниците?

В един експеримент през 2012 г. изследователи от Университета в Оксфорд и Калифорнийския университет в Бъркли успяват да достигнат до данни за банковите карти и ПИН кодовете на пациенти, които носят стандартни слушалки за компютърни игри, докато наблюдават мозъчните им вълни.

Премахването на грешно усвоена или опасна информация от паметта ще бъде предизвикателство за сигурността.

Изследователи по киберсигурност и специалисти от Университета в Оксфорд са работили по проект за картографиране на потенциалните заплахи по отношение на тези нововъзникващи технологии.

"Дори при днешното ниво на развитие - което е по-напреднало, отколкото много хора осъзнават, съществува ясно напрежение между безопасността на пациентите и сигурността на пациентите", се казва в техния доклад "Пазарът на паметта: Подготовка за бъдеще, където киберзаплахите са насочени към вашето минало".

Не е невъзможно да си представим авторитарни правителства, които се опитват да пренапишат историята, като се намесват в спомените на хората и дори им създават нови спомени, се казва в доклада.

Ако приемем, че тази технология ще съществува, ние ще можем да променяме поведението на хората. Ако се държат по нежелан начин, може да се стимулира частта от мозъка, която предизвиква лоши емоции, посочват специалистите.

Снимка: Kaspersky Lab
Снимка: Kaspersky Lab

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене