Роботи-сътрудници на Амазон са като предвестник на бъдещето

Снимка: Ройтерс

С две джобчета, съдържащи сензори и радиопредаватели, на колана си и с таблет в ръка, млада жена натиска бутон и прониква в среда, в която стотици оранжеви коли-роботи се движат съобразно мрежа, управлявана от компютър. Става въпрос за хиляди вещи и предмети, за които гигантът в онлайн търговията Амазон е получил поръчки, предаде Франс прес.

Добре дошли в новия център на Амазон за обработване на поръчки, който отвори врати през септември м.г. в Статън айлънд в Ню Йорк. В центъра с площ 80 000 кв.м, оборудван с транспортни ленти, които са дълги няколко километра, Амазон се осланя на най-нови разработки в роботиката. Те потвърждават наблюдаваната експанзия на роботи, които си сътрудничат с хора.

"Технологичното сако", носено от 21-годишната Деасани Бърнард, е сред тези разработки. Използвано в складовете на Амазон от края на 2018 г., то позволява безопасно да се проникне в средата, в която се движат коли-роботи, за да се вземе паднал на земята предмет или да се изследва повреден робот. Достатъчно е да се натисне бутонът, за да може роботите да забавят или да спрат придвижването си, като преразгледат маршрута си, за да се избегне мястото, където Бърнард ще се намеси.

Амазон ползва 25 подобни автоматизирани центъра. "Те позволяват да се ограничи до по-малко от час времето за изпълнението на задачи, за които по-рано бе нужен повече от един ден, и да се намали нужната за складиране площ", заяви Тай Брейди от Амазон роботикс, филиала за роботика на Амазон. Те свидетелстват също за риска хора да загубят работата си заради интелигентни машини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ивет Лалова качи снимка с бебето: Не бих заменила това за нищо на света
Изневяра и педофилия са в центъра на музикалната война между Дрейк и Кендрик Ламар
Сара Джесика Паркър в клетка за птици на Мет Гала
Най-големите грешки в секса
Вибраторът – пръв приятел на мъжа

Напишете дума/думи за търсене