Кои са 50-те най-български места по света

Къде е споменат за пръв път в света символът @?

Кой е открил съкровището на древна България?

Къде са най-ценните ни ръкописи и мощи на български светци?

Къде е Солаковият хан, в който мръзнат Ботев и Левски?

Отговори на тези и много други въпроси от българската история са в най-новата книга на Книгоиздателска къща “Труд” - “50-те светини извън България, които всеки трябва да види”.

В нея има великолепно разказани истории за паметници, реликви, тежки битки извън географските граници на днешна България.

“Четвероевангелието на цар Иван Александър”, орелът на Аспарух, храмовете “Св. Георги” и “Св. Константин и Елена” в Одрин, желязната черква “Свети Стефан” в Цариград, Суковският и Погановският манастир в Сърбия, търговската кантора на карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ, славянобългарският манастир “Св. Георги - Зограф”, “История славянобългарска”, мощите на св. Пантелеймон и чудотворната му икона, мощите на св. Кирил и гробът на св. Методий, тленните останки/гробът на Гоце Делчев, Варошкият надпис са част от българските светини, които всеки би трябвало да познава. А при възможност - и да види!

Освен многото данни и информация за историята на всяка от светините

книгата съдържа и

много любопитни факти

Малко познатото, но много ценно е сребърно средновековно съкровище от чинии (Аланско съкровище) от с. Величково, Пазарджишко, изнесено незаконно в различни европейски държави. Общото му тегло е над 25 кг. Открито е през 2000 г. в местността Градище. Изнесено е незаконно от България.

Неговата история е достойна за филмиране в криминален екшън, тъй като допреди публикуването на обява за продажба на чиния от него в английския аукцион „Кристис” през 2006 г., никой не е предполагал за съществуването му. Уникалното средновековно съкровище е от 13 сребърни чинии, три фруктиери с поставка и 10 тави-чинии без поставки. Разследването на българската прокуратура показва, че освен чинията, предложена за продажба на лондонския търг от “Станфорд плейс колекшън”, други 9 чинии се намират в три гръцки музея – три в частния музей “Бенаки”, други три във Византийския и християнски музей в Атина и още три в Музея на византийската култура в Солун. Още една е в „Библиотек насионал” в Париж и друга – в частна колекция в Лондон (данните са от статия във в. „24 часа”). Все още съкровището от с. Величково не е събрано накуп в България, но българските власти полагат усилия това да се случи.

Историите за тези светини и паметници провокират не само да бъдат прочетени, но и ще подтикнат всеки българин да набележи цели за пътешествия до различни точки по света, където се пазят те.

Този истински патриотичен атлас ни кара да се гордеем с българските владетели и оставеното от тях наследство.

От 25 февруари книгата може да бъде намерена и по вестникарските будки – заявете предварително вашето желание на продавача, за да си гарантирате, че ще получите книгата.

Желанието на издателите е историите за тези светини и паметници да провокират не само да бъдат прочетени, но и всяко българско семейство да набележи цели за пътешествия до различни точки по света. Това е истински патриотичен атлас, който ще ви накара да се гордеете с българските владетели и оставеното от тях наследство.

Страниците са 200, подвързан екземпляр струва 11 лв., а неподвързан – 8 лв.

Патриотичен атлас за всеки българин от КК “Труд”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене