Кой от 25 години гощава знаменитостите след церемонията за наградите "Оскар"?

Волфганг Пук Снимка Ройтерс

Препечени филийки с пушена сьомга и хайвер, аньолоти с черен трюфел и шоколадови статуетки, покрити с ядливо злато - едва ли има човек, който по-добре да познава вкуса и да е наясно как да погали изисканите небца на гостите на бала след церемонията за наградите "Оскар" от звездния кулинар Волфганг Пук, предаде Франс прес, цитирана БТА.

"Занимаваме се с това от 25 години, невероятно е. Помня първия път. Беше в центъра на града, спретнахме кухня на паркинга, валеше, духаше вятър, беше толкова трудно. Сега разполагаме с две най-модерни кухни", разказва 69-годишният майстор-готвач. Пук оглавява гастрономическа империя с десетки ресторанти по целия свят - от Бевърли хилс и Лас Вегас до Сингапур със спирка в Обединеното кралство.

През годините Волфганг Пук е сътворил класики, които неизменно жънат успех сред 1500-те поканени на пиршеството след "Оскар"-ите. "Едно от традиционните ни ястия е препечената филийка с прясна сметана, пушена сьомга и хайвер, оформена като заветната статуетка. Правим 3500 от тях", споделя именитият кулинар.

Сред 60-те блюда, съставляващи менюто, има и "моментни творения", като например пържени пъдпъдъци с пипер "а ла Нашвил", вдъхновени от традиционна рецепта от американския Юг. Или аньолоти (вид равиоли) с грах и черен трюфел. "Хората обожават аромата на трюфела, изпълващ цялото помещение", казва Пук.

И докато черният трюфел (16 килограма), зехтинът (близо осем литра), пиперът и шампанското пристигат директно от Франция, хайверът (15 килограма) е американски, а шунката - испанска. Майсторът-готвач не забравя и японското говеждо Вагю - една от запазените си марки.

"Киното е световно изкуство. Има френски, италиански, английски филми, а сега и мексикански с "Рома". Нашата кухня наподобява тази картина, с азиатски, италиански или френски привкус", допълва Волфганг Пук.

Като цяло менюто, сътворено от майстора-готвач, включва 16 000 индивидуални порции, като не са забравени веганите и любителите на безглутеновото хранене.

За да задоволи вкуса на холивудските знаменитости, Волфганг Пук разчита на помощта на около 200 готвачи, 850 сервитьори и десет метрдотел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара

Напишете дума/думи за търсене