Мисията на междупланетния космически апарат "Хаябуса-2"

СНИМКА: Уикипедия/Go Miyazaki

На японският междупланетен космически апарат "Хаябуса-2" му предстои да кацне на астероида Рюгу за взимане на проби от повърхността на небесното тяло и доставянето им на Земята, предава ТАСС.

"Хаябуса-2" е с маса 590 килограма и с размери 2Х1,6Х1,25 метра. Космическият апарат е оборудван с осъвремененн йонен двигател, който работи на ксенон. Той беше изстрелян на 3 декември 2014 година от космодрума Танегашима, разположен на едноименния остров в префектура Кагошима. Сондата беше изведена в космоса от ракета-носител "Ейч-2-Ей". През декември 2015 г. апаратът премина на разстояние 3100 километра от Земята, осъществи гравитационна маневра и получи допълнително ускорение, предаде БТА.

На 1 март 2018 година бяха получени първите снимки на астероида Рюгу, направени от "Хаябуса-2" на разстояние 1 милион км от него. В началото на юни апаратът се намираше на 2150 километра от небесното тяло и започна приближаването си към него. Предадените в средата на юни над 50 снимки позволиха да бъде уточнена формата на астероида.

На 27 юни "Хаябуса-2" достигна целта на своята мисия, като застана на 20 километра над Рюгу. Срещата с това небесно тяло беше установена на разстояние 284,24 милиона километра от Земята. Общото преодоляно разстояние от "Хаябуса-2" възлизаше на 3,2 милиарда километра.

На 21 септември 2018 година апаратът спусна на астероида сондата "Минерва" с два робота - "Роувър-1" и "Роувър-2", тежащи всеки по 1 килограм, които изпратиха снимки на Земята. На 3 октомври на Рюгу кацна и френско-германският апарат "Маскот". Той работи на астероида в продължение на 17 часа, като успешно се справи с изследването на почвата и свойствата на астероида.

На 21 февруари "Хаябуса-2" започна постепенно приближаване към астероида, движейки се с 40 сантиметра в секунда. Кацането й на астероида ще премине в напълно автоматичен режим. Апаратът ще се ориентира по малък слънчев отражател, ,който беше спуснат по-рано в района на кацане на относително равна площадка с диаметър 6 метра.

След кацането си "Хаябуса-2" ще произведе лек взрив на повърхността с помощта на 5-килограмов снаряд. Изхвърленото вещество ще бъде събрано със специален инструмент и поставено в контейнер. След това "Хаябуса-2" трябва да излети от Рюгу . Това е предвидено за ноември-декември 2019 година, а завръщането й на Земята се очаква през 2020 година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене